Πατήστε Enter για να δείτε τα αποτελέσματα ή Esc για ακύρωση

Παστερνάκης Χοσέ

Όνομα:  ΧΟΣΕ

Επίθετο: ΠΑΣΤΕΡΝΑΚΗΣ

Θέση: ΜΕΣΟΣ

Ημερ. Γέννησης: 11/08/1947

Ο Χοσέ «Τίτο» ΠαστερνάκηςJosé Osvaldo Pasternak όπως αναγραφόταν) ήταν ένας ελληνοποιημένος Αργεντινός μέσος που ήρθε στην Ελλάδα τον Γενάρη του 1972 (16 Ιανουαρίου) και εντάχθηκε στο δυναμικό της ομάδος μας. Πριν έρθει στην Ελλάδα και την ομάδα μας ο Παστερνάκης είχε αγωνισθεί στις ομάδες Palmeiras FC (Βραζιλίας) Club De Gimnasia Y Esgrima (Αργεντινής) και Valencia FC (Βενεζουέλας). Είχε επίσης συμμετοχές και στην Εθνική ομάδα νέων (U18) της Αργεντινής.

Ήταν ο δεύτερος στη σειρά Αργεντινός ποδοσφαιριστής που είχε έρθει τότε στον ΠΑΣ, αφού είχε προηγηθεί λίγα εικοσιτετράωρα πιο πριν η άφιξη του Γκλασμάνη. Λίγες ημέρες αργότερα, στις αρχές του Φεβρουαρίου του 1972 οι δυο αυτοί ποδοσφαιριστές μας απέκτησαν το δικαίωμα να αγωνιστούν στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, όπου έπαιζε τότε ο ΠΑΣ. Έκαναν μαζί το ντεμπούτο τους την 18η αγωνιστική (προτελευταίο αγώνα του πρώτου γύρου) όταν η ομάδα μας φιλοξένησε στα Γιάννινα τον ΟΦΗ και παρά την πολύ καλή της απόδοση, ηττήθηκε τελικά με 1-0. Στον αγώνα αυτόν ο Παστερνάκης  λίγο έλειψε να χρησθεί σκόρερ για πρώτη φορά με την φανέλα του ΠΑΣ, αλλά το δοκάρι σταμάτησε το σουτ που εξαπέλυσε. Την πρώτη εικόνα που άφησε ο Παστερνάκης στο ντεμπούτο του με τον ΠΑΣ, στο Εθνικό μας στάδιο παρουσία 6.000 και πλέον φιλάθλων μας, μας την περιγράφουν οι δημοσιογράφοι του Ηπειρωτικού Αγώνα, Κ. Κράβαρης και Ν. Κακαϊδής. Στην ατομική κριτική των παικτών του ΠΑΣ που συμπεριλαμβάνεται στο ρεπορτάζ του αγώνα στην εφημερίδα τους, γράφουν:

«Παστερνάκης: Η πρώτη του εμφάνιση ομολογουμένως υπήρξεν εντυπωσιακή. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει προσαρμοσθεί ακόμη εις το ξερόν γήπεδον και εις τα κλιματολογικάς συνθήκας του τόπου μας εν τούτοις κατέδειξεν ότι πρόκειται περί ποδοσφαιριστού διεθνούς κλάσεως. Αι θαυμάσιαι επινοήσεις του, η κατάληψις επίκαιρων θέσεων και τα αιφνιδιαστικά του «ξερά» σουτ μας έδωσαν την εντύπωσιν ότι πολύ συντόμως ο παίκτης αυτός θα καταστεί μέγα κεφάλαιον του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Το γκολ όμως που δεν κατάφερε να πετύχει στο ντεμπούτο του ο Παστερνάκης, το σημείωσε σ’ ένα άλλο σπουδαίο παιγνίδι της εποχής. Το πέτυχε ένα μήνα περίπου αργότερα, στο τοπικό ντέρμπυ με την Αναγέννηση Άρτας. Τότε και στα πλαίσια της 22ης αγωνιστικής ο ΠΑΣ επικράτησε της Αναγέννησης με 2-1 με τον Παστερνάκη να ανοίγει το σκορ στο 17’. Ήταν όπως γράφεται ένα καταπληκτικό σουτ από απόσταση περίπου 20μ.Το παιγνίδι αυτό μάλιστα δεν το τελείωσε αφού ένας τραυματισμός (θλάση) τον οδήγησε εκτός αγωνιστικού χώρου και έτσι στο 71΄έδωσε την θέση του στον συμπαίκτη του Πέτρο Γκιώκα. Ο Χοσέ Παστερνάκης στον 1½ περίπου χρόνο που φόρεσε την φανέλα της ομάδος μας πέτυχε συνολικά 13 τέρματα, όλα τους σε αγώνες της Β’ Εθνική. Τα έξι από αυτά τα πέτυχε στην πρώτη του χρονιά στον ΠΑΣ και τα επόμενα επτά τέρματα τα πέτυχε την περίοδο 1972-73.

Το καλοκαίρι του 1973 έφυγε από τα Γιάννινα με προορισμό την Ισπανία για να αγωνιστεί με τα χρώματα της Ourense CF. Έμεινε ένα χρόνο εκεί και στην συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα για να ενταχθεί στον Άρη Θεσσαλονίκης. Στην ομάδα των «κίτρινων» την περίοδο 1974-75 αγωνίσθηκε σε 8 αγώνες και πέτυχε 1 γκολ. Ακολούθησαν δυο χρόνια στην ομάδα της Καβάλας, ένα, το πρώτο στην δεύτερη εθνική και την χρονιά 1976-77 στην Α΄. Εκείνη την περίοδο αγωνίστηκε σε 5 παιγνίδια με την ομάδα της Καβάλας  χωρίς όμως να πετύχει κάποιο τέρμα.

Αρκετά χρόνια αργότερα, την αγωνιστική περίοδο 1997-98, και ενώ ο ΠΑΣ έπαιζε για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Γ’ Εθνική, ήρθε στην πόλη μας για να δοκιμασθεί στην ομάδα μας ο γιος του. Οι δοκιμές έγιναν και αντίθετα με τις άλλες δυο περιπτώσεις συμπατριωτών του που είχαν έρθει μαζί (Ναπολιτάνο, Σαντάντζελο) η ένταξη του υιού Παστερνάκη στον ΠΑΣ Γιάννινα δεν προχώρησε.

Σχόλια

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα για το συγκεκριμένο άρθρο