Πατήστε Enter για να δείτε τα αποτελέσματα ή Esc για ακύρωση

Τσουρλίδας Θωμάς

Όνομα: ΘΩΜΑΣ

Επίθετο: ΤΣΟΥΡΛΙΔΑΣ

Θέση: Επιθετικός

Ημερ. Γέννησης:

Ο Θωμάς Τσουρλίδας (ή Τσιορλίδας) είναι ένας από τους πιο σπουδαίους παίκτες στην ιστορία του ΠΑΣ. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα (Μεγαλοχώρι Τρικάλων) και στον αθλητισμό μπήκε από πολύ μικρός, αρχικά ως αθλητής του στίβου με σπουδαίες επιδόσεις στο μήκος (7.10 μ.), στο τριπλούν (14μ.) και στα «100» (με χρόνους γύρω στα 11΄΄).

Στα Γιάννινα ήρθε για να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία αλλά κατόπιν προτροπής του συμπατριώτη του και τότε ποδοσφαιριστή της ομάδος του Αβέρωφ Φίλιππα Νίκα, εντάχθηκε στην ποδοσφαιρική ομάδα του Α.Ο. Ιωαννίνων. Τα πρώτα του δείγματα στο φίλαθλο κοινό των Ιωαννίνων τα έδειξε στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής 1964-65, όταν η ομάδα του αντιμετώπισε στο τοπικό ντέρμπι τον Αβέρωφ. Εκείνη την πρώτη αγωνιστική, ημέρα που εγκαινιαζόταν το Εθνικό μας στάδιο, ο νεαρός τότε Θεσσαλός επιθετικός Θωμάς Τσουρλίδας εντυπωσίασε με την αγωνιστική του παρουσία τους φιλάθλους και οδήγησε τον ΑΟ.Ι. σε νίκη με 2-0.

Το 1966 όταν από την ένωση των δυο προαναφερόμενων ομάδων δημιουργήθηκε ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο Τσουρλίδας εντάχθηκε στην ομάδα μας. Αποτέλεσε βασικότατο στέλεχος και ένα μεγάλο επιθετικό όπλο του ΠΑΣ Γιάννινα. Σκόραρε στον 1ο επίσημο αγώνα της ομάδος μας, στον αγώνα κυπέλλου με τον Πίνδο Κονίτσης (έκανε στο 50΄ το 2-0, τελικό σκορ 4-0) αλλά και στον 1ο αγώνα πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό Πατρών (πέτυχε στο 62΄το 3ο γκολ και έκανε το τελικό 3-0). Επίσης ο Θωμάς Τσουρλίδας είναι ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ΠΑΣ που πέτυχε τρία γκολ σε παιγνίδι πρωταθλήματος. Το πρώτο αυτό «χατ τρικ» σημειώθηκε στις 16 Νοεμβρίου 1966 στην αναμέτρηση Μπιζάνι – ΠΑΣ Γιάννινα.

Την πρώτη του αυτή χρονιά με τα κυανόλευκα του ΠΑΣ Γιάννινα σκόραρε 14 φορές και ήταν δεύτερος σκόρερ του ΠΑΣ, πίσω από τον συμπαίκτη του Βασίλη Τσιούρη που είχε πετύχει 19 τέρματα.

Ιδιαίτερα παραγωγικές ήταν και οι επόμενες χρονιές του Θωμά Τσουρλίδα με την φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα και μάλιστα τις περιόδους 1968-69 και 1969-70 καταγράφεται ως ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με 13 και 11 γκολ αντίστοιχα.

Από το 1972 και μετά, με την ένταξη των Αργεντινών στον ΠΑΣ, ο Θωμάς Τσουρλίδας αλλάζει θέση και από επιθετικός γυρίζει πιο πίσω, καλύπτοντας το αριστερό άκρο της άμυνας μας.

Αγωνιζόμενος στη νέα του θέση αυτή, ουσιαστικά ξεκινά μια δεύτερη καριέρα. Μια καριέρα που τον καθιερώνει στην συνείδηση του φίλαθλου κόσμου όλης της Ελλάδος, αφού ο ΠΑΣ Γιάννινα όπου και να αγωνίζεται διαπρέπει και ενθουσιάζει. Γίνεται ο «Άγιαξ της Ηπείρου» και ο Θωμάς Τσουρλίδας που πλέον αγωνίζεται ως αμυντικός, αποτελεί βασικό στέλεχος του.

Το καλοκαίρι του 1974 ο Θωμάς Τσουρλίδας και οι συμπαίκτες του οδηγούν την ομάδα μας στην Α΄ Εθνική, στα γήπεδα της οποίας ο Τρικαλινός άσος θα αγωνιστεί για τα επόμενα 4 χρόνια.

Την περίοδο 1974-75 στην πρώτη χρονιά στην ιστορία του ΠΑΣ στην Α΄ Εθνική ο Θωμάς Τσουρλίδας παίζει σε 26 παιγνίδια στα οποία πέτυχε και 1 τέρμα. Αυτό συνέβη στις 15 Δεκεμβρίου 1974 στο εκτός έδρας ισόπαλο με 2-2 παιγνίδι στην Καλαμάτα. Τότε και στο 77΄ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι έδωσε προσωρινά το προβάδισμα στην ομάδα μας με 2-1. Αυτό ήταν το πρώτο και μοναδικό τέρμα του στην Α΄ Εθνική αλλά και το τελευταίο του.

Αν και αγωνίστηκε για τρεις ακόμη περιόδους στην Α΄ Εθνική, έχοντας άλλες  2 «γεμάτες» σεζόν, και μια με λιγότερες αλλά και πάλι αρκετές συμμετοχές, ο Θωμάς Τσουρλίδας συγκεντρωμένος στα αμυντικά του καθήκοντα δεν σκόραρε σε κάποιον άλλο αγώνα. Παρόλα αυτά η πολύχρονη αγωνιστική παρουσία του στον ΠΑΣ τον ανέδειξε ως ένα από τους κορυφαίους παίκτες μας και με το πλούσιο ταλέντο του άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στο Γιαννιώτικο ποδόσφαιρο.

Στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου 1977-78 ο μεγάλος αυτός ποδοσφαιριστής μας σταμάτησε την αγωνιστική του δράση, παίζοντας ουσιαστικά σε όλη του την καριέρα μόνο σε μια ομάδα. Ξεκίνησε από τον Α.Ο.Ι. και όταν αυτός συγχωνεύτηκε μπήκε στον ΠΑΣ. Ακολούθησε την πορεία της ομάδας μας από όταν αυτή γεννήθηκε και όταν σταμάτησε την καριέρα του, την άφησε ως ένα μεγάλο όνομα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, άξια σεβασμού, αλλά και φόβητρο όλων των αντιπάλων της.

Από το καλοκαίρι του 1966 ως αυτό του 1978 ο Θωμάς Τσουρλίδας φόρεσε την φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα σε 274 αγώνες πρωταθλήματος και πέτυχε 46 γκολ. Από τα 274 συνολικά παιγνίδια τα 88 ήταν στις σεζόν 1975-78 όταν ο ΠΑΣ έπαιζε στην Α΄ Εθνική και τα υπόλοιπα 186 στην Β΄ Εθνική (1966-1974). Από τα 46 τέρματα που πέτυχε τα 45 ήταν στην Β΄ Εθνική (τότε που αγωνιζόταν κυρίως ως επιθετικός) και 1 στην Α΄ Εθνική.

Μια ζωή «μόνο ΠΑΣ» λοιπόν ο Θωμάς Τσουρλίδας, σταματώντας το ποδόσφαιρο δεν έπαψε ν΄ ασχολείται με αυτό αφού πέρασε στον προπονητικό χώρο.

Από αυτό το πόστο βοήθησε και τον ΠΑΣ. Ανέλαβε χρέη βοηθού σε αρκετούς προπονητές που ήρθαν στην ομάδα μας, ενώ την περίοδο 1987-88 και για ένα σύντομο χρονικό διάστημα (μετά την απομάκρυνση του τότε προπονητή μας Κώστα Καραπατή) έκατσε ως πρώτος προπονητής στον πάγκο του ΠΑΣ. Επίσης ως προπονητής εργάστηκε για χρόνια και στον Ερασιτέχνη ΠΑΣ Γιάννινα.

Δυστυχώς στις 7 Ιουνίου του 2019 και ύστερα από χρόνια προβλήματα, ο Θωμάς Τσουρλίδας άφησε την τελευταία του πνοή.

Σχόλια

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα για το συγκεκριμένο άρθρο