Πατήστε Enter για να δείτε τα αποτελέσματα ή Esc για ακύρωση

Παναθηναϊκός – ΠΑΣ Γιάννινα 3-1 (1974-75)

Αθήναι (του απεσταλμένου μας)

Παρουσία 22.000 θεατών εκ των οποίων οι 13.000 ήσαν Ηπειρώται αντελήφθησαν και πολύ καλώς μάλιστα πως ο «μεγάλος» Παναθηναϊκός «ενίκησε» τον «μικρόν» ΠΑΣ Γιάννινα με 3-1 (2-1). Ασφαλώς όσοι παρέστησαν μάρτυρες του προχθεσινού αγώνος της «Λεωφόρου» αντίκρισαν την πραγματικότητα. Δηλαδή το πως «καθαρίζουν» οι ομάδες του ΠΟΚ όταν δυσκολεύονται από τους λεγόμενους μικρούς του πρωταθλήματος.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα είχε την ατυχίαν να ευρεθεί προς ενός αντιπάλου ο οποίος αυτήν την στιγμήν διανύει μιαν από τας μεγαλυτέρας κρίσεις της ιστορίας του. Αι συνεχείς αποτυχιαί τον έφεραν εις πολύν άσχημον θέσιν κι αν την παρελθούσαν Κυριακήν δεν κατόρθωνε να κατακτήσει τους δύο βαθμούς ίσως τότε όλοι μας να είχαμε παραστεί μάρτυρες συγκλονιστικών σκηνών. Διά τούτο λοιπόν ο Αθηναϊκός Σύλλογος επιστρατεύοντας όλας τας δυνάμεις του κατήλθεν αποφασισμένος να επιτύχει πάση θυσία την νίκην ούτος ώστε να αποφευχθούν αι περαιτέρω δι’ αυτόν δυσάρεστε καταστάσεις.

Τελικώς, ο ΠΑΟ βοηθούμενως κατά τρόπον προκλητικόν εις ορισμένες περιπτώσεις από τον Μακεδόνα διαιτητήν Καρκατσούλην επέτυχεν του αντικειμενικού του σκοπού και προς το παρόν διέφυγεν επιδείνωσιν της κρίσεως του.

Τοιουτοτρόπως λοιπόν, ο ΠΑΣ Γιάννινα ο οποίος εκτός από ένα πολύ κακό 10λέπτο εις την αρχήν του αγώνος κατά το οποίο εδέχθη δύο γκολ και ημπορούσε να δεχθεί περισσότερα αν και έπαιζε με δέκα παίκτες επί 78΄ λόγω αποβολής του Μοντέζ εν τούτοις εστάθει αρκετά καλά, ήτο επόμενον να εγκαταλείψει το γήπεδο ηττημένος.

Ανεξαρτήτως όμως όλων αυτών, δια την προχθεσινήν ήττα φέρει και ο ΠΑΣ ένα μερίδιον ευθύνης. Διότι οι παίκτες του κατήλθον εις τον αγώνα με ένα εμφανές «τρακ». Δεν πίστευαν δηλαδή από την αρχήν του αγώνος ότι ημπορούσαν να κάμουν κάτι καλό. Όταν όμως αντελήφθησαν ότι ο Παναθηναϊκός ήτο μια «ομαδούλα» και τίποτε περισσότερον, τότε ήτο κάπως αργά αφού είχαν δεχθεί τα δύο γκολ. Και λέγομεν αργά διότι εις την συνέχεια ο παριστάνον τον διαιτητήν Καρκατσούλης δεν τους επέτρεψε να ανατρέψουν της εις βάρος των δημιουργηθήσαν κατάστασιν.

Ο αγών

Αλλά ας πάρουμε με την σειράν τα γεγονότα του προχθεσινού αγώνος. Οι γηπεδούχοι αιφνιδίασαν τον ΠΑΣ και παρ΄ ολίγον να ανοίξουν το σκορ όταν εις στιγμήν συγχύσεως ο Πανόπουλος έπιασε μια συρτή βολίδα και ο Λίσας απέκρουσε περίφημα. Ο Παναθηναϊκός εκμεταλλευόμενος το «τρακ» των παικ΄των του ΠΑΣ άρχισε να αναπτύσσετε πολύ καλά και εις το 3΄ επέτυχε να ανοίξει το σκορ.

Το 1-0

Συγκεκριμένως ο Δομάζος εκτύπησε κόρνερ. Ο Λίσας απέκρουσε και έστειλε την μπάλα εις τον Πανόπουλο. Ο παίκτης των «πρασίνων» ξαναγύρισε με ψιλοκρεμαστή κεφαλιά την μπάλα μέσα εις την περιοχήν. Εκεί ευρέθει ο Λιβαθηνός ο οποίος μάλλος εις τα «τυφλά» έδωσε νέα κεφαλιά και έγραψε το 1-0.

Οι παίκται του ΠΑΣ μετά το εις βάρος των τέρμα τα έχασαν κυριολεκτικώς και αναπάσαν στιγμήν απειλούντο με νέον γκολ.

Το 2-0

Και πράγματι  αυτό δεν άργησε να έλθει. Εις το 9΄ ο Καραΐσκος  έκαμε μπάσιμο από τα αριστερά και επραγματοποίησε παράλληλη σέντρα. Οι αμυντικοί των «κυανόλευκων» ηδράνησαν και ο Λιβαθηνός πάλιν με κεφαλιά έστειλε την μπάλα εις τα δίκτυα του Λίσα γράφοντας έτσι το 2-0. Δια το τέρμα αυτό φέρουν ευθύνη. Οι περισσότεροι αμυντικοί παίκται του ΠΑΣ Γιάννινα οι οποίοι διέπραξαν εις την φάσιν αυτήν παιδαριώδη λάθη.

Η αποβολή του Μοντέζ

Οι φιλοξενούμενοι μετά το δεύτερον τέρμα άρχισαν να ανοίγουν το παιγνίδι. Ατυχώς όμως δι’  αυτούς την στιγμήν κατά την οποίαν άρχισαν να κάμουν κάτι καλό απεβλήθη ο Μοντέζ (12’). Εις μιαν στιγμήν ο Βρεττός ελάκτισε τον Μοντέζ και ο μέσος του ΠΑΣ ανταπέδωσε το σπρώξιμο. Ήτο μια ενέργεια η οποία τιμωρείται με κίτρινη κάρτα και τίποτε περισσότερον. Όμως ο διαιτητής Καρακατσούλης προτίμησε να αποβάλει τον Μοντέζ και να μην λάβει υπ’ όψιν την ενέργειαν του Βρεττού. Έτσι ο ΠΑΣ συνέχισε τον αγώνα με δέκα παίκτες. Παρά τούτα όμως αφού αντικαταστάθη ο υστερίσας Μάντος από τον Τίρπον ανέλαβε μιαν πρωτοβουλία εις το κέντρο και προοδευτικός άρχισε να απειλεί την εστία του Κωνσταντίνου.

Το 2-1

Έτσι μείωσε την διαφοράν εις το 19’ ως εξής: Ο Κοντογεωργάκης εκέρδισε ένα φάουλ από τα αριστερά. Το εκτύπησεν ο ίδιος εις χαμηλό ύψος. Ο Αλβαρέζ γύρισε με κεφαλιά την μπάλα εις τον Τύρπον ο οποίος προ του Κωνσταντίνου έγραψε το 2-1. Μετά το γκολ ο ΠΑΣ Γιάννινα παροτρυνόμενος από τους οπαδούς του ηγωνίζετο σωστά και κατά διαστήματα μέχρι λήξεως του ημιχρόνου ήτο αρκετά επικίνδυνος. Μάλιστα εις το 38΄ από κτυπήματος φάουλ του Κοντογεωργάκη η μπάλα απεκρούσθη από τον Πανόπουλο και κατέληξεν εις τον Αλβαρέζ. Όμως ο Διαιτητής προ του διαγραφόμενου κινδύνου έδωσε τη λύση με οφ-σάιντ.

Το β’ μέρος

Εις την επανάληψιν αμφότεροι οι αντίπαλοι μπήκαν δυνατά εις τον αγώνα. ΠΑΣ Γιάννινα με σωστό «πάγωμα» του παιγνιδιού εις το κέντρον του γηπέδου και με ξαφνικές επιθέσεις των Αλβαρέζ, Κοντογεωργάκη έπεισε όλους ότι ημπορεί έστω και με δέκα παίκτας να κάμη ζημιά εις τον ΠΑΟ. Διά τούτο ο διαιτητής Καρακατσούλης έλαβε τα «μέτρα» του.

Το ανύπαρκτο πέναλτι

Εις το 48΄ ο Παπαδημητρίου ευρέθη με την μπάλα εις την θέσιν του μέσα δεξιά όπως επετίθετο ο ΠΑΟ ο παίκτης του «τριφυλλιού» επεχείρησε να τροφοδοτήσει τον Πανόπουλο. Όμως η μπάλα απεκρούσθη από τον Χατζηκαπετάνην και εν συνέχεια ο Τσουρλίδας με το γόνυ έγινε κάτοχος αυτής. Τότε ο δήθεν διαιτητής Καρακατσούλης έδωσε πέναλτι. Το εκτύπησε ο Δημητρίου αλλά ο Λίσας με πολύ ωραίον τρόπον απέκρουσε.

Η περίεργος τεχνική ποινή

Όμως ο διαιτητής με ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα του πέναλτι βρήκε την πρόφασιν (ήτο ομολογουμένως ευφυέστατη ενέργεια) να δώσει τεχνική ποινή επί της γραμμής της μεγάλης περιοχής. Επειδή ο Γραμμενιάτης είπε «Μπράβο Λίσα»!!! Τελικώς το φάουλ εκτύπησε ο Δομάζος το οποίον έφυγε άουτ.

Κατόπιν των απαράδεκτων αυτών ενεργειών του Καρακατσούλη οι οπαδοί του ΠΑΣ Γιάννινα άρχισαν να διαμαρτύρονται συνεχώς χωρίς όμως και να εισακοσθούν. Και ήλθεν το 64’  για να πεισθούν οι πάντες ότι ο Καρακατσούλης δεν ήτο διατεθειμένος να αφήσει τον ΠΑΣ να κάμει κάτι καλό.

Ο Αλβαρέζ έγινε κάτοχος της μπάλας και αφού ξέφυγε του Πανόπουλου από το ύψος της μικρής περιοχής ετοιμάζετο να κάμει το σουτ. Όμως ο Βλάχος προ του διαγραφόμενου κινδύνου τον ανέτρεψε αντικανονικώς εκ των όπισθεν δίδοντας έτσι την ευκαιρίαν εις τον γκολκίπερ Κωνσταντίνου να κάμει έξοδο και να μπλοκάρει τη μπάλα. Και πάλι όμως ο Καρακατσούλης «έκλεισε τα μάτια» και δεν έδωσε τίποτε! Μετά την κραυγαλέαν αυτήν νέαν αδικίαν οι οπαδοί του ΠΑΣ εξαγριώθησαν εις μεγάλον βαθμόν φωνάζοντες εν χορό «είσαι π…».

Οι παίκται του ΠΑΣ Γιάννινα κουρασμένοι από την υπερπροσπάθειαν των και αντιλαμβανόμενοι ότι ο διαιτητής δεν τους επέτρεπε να επιτύχουν κάτι καλόν εκνευρίσθηκαν και έδωσαν έτσι πρωτοβουλίαν εις τους γηπεδούχους.

 Τοιουτοτρόπως το 35΄ο Παναθηναϊκός αφού εις το 71΄ ένα φοβερό σουτ του Δομάζου απέκρουσε εις κόρνερ ο Λίσα εις το 75΄επέτυχεν και το τρίτον τέρμα και πάλιν με τον Λιβαθηνό όταν από διαγώνια μπαλιά του Δημητρίου ο Σεϊταρίδης ετροφοδότησε τον Λιβαθηνόν και αυτός με σουτ – βολέ έκλεισε το σκορ.

Ο ΠΑΣ έχασε δύο καλές ευκαιρίες

Ο ΠΑΟ μετά την νέαν επιτυχίαν έπαιξε χωρίς άγχος και εις το 78΄είχε ένα σουτ εις το οριζόντιον δοκάρι με τον Λιβαθηνόν. Παρά ταύτα όμως ο ΠΑΣ έχασε δύο καλές ευκαιρίες όταν εις το 80΄ο Αλβαρέζ από καλήν θέση αντί να πραγματοποιήση σουτ έφυγε δεξιά και έχασε την μπάλα και εις το 84΄όταν ο Κοντογεωργάκης από τα δεξιά έκαμε ένα σουτ το οποίον έφυγε άουτ.

Μέχρι της λήξεως του αγώνος ο ΠΑΟ διατήρησε την πρωτοβουλίαν χωρίς όμως να επιτύχει κάτι καλύτερο. Έτσι το σφύριγμα του Καρακατσούλη  βρήκε νικητή τον Παναθηναϊκό.

Εντυπώσεις

Συνήθως όταν μια ομάς χάνει εκτός έδρας και θέλει να δικαιολογήσει το αρνητικόν της αποτέλεσμα καταφεύγει εις την κακή διαιτησίαν με αποτέλεσμα όταν πραγματικά αδικείται από αυτήν να καθιστάται πάρα πολύ δύσκολον ώστε να πείσει εκείνους οι οποίοι  δεν παρακολούθησαν τον αγώνα της ότι πράγματι η διαιτησία της έπαιξε άσχημον παιγνίδι.

Εάν μάλιστα εις αυτό προστεθεί (περίπτωση ΠΑΟ – ΠΑΣ) ο οποίος σύσσωμος προσπαθεί να καλύψει ορισμένα γεγονότα και να δώσει βάρος εις την νικήτριαν ομάδα, τότε τα πράγματα καθιστάνται απείρως δυσκολότερα δια εκείνον ο οποίος τολμήσει να υποστηρίξει τα αντίθετα αφού από τους περισσότερους κινδυνεύει να θεωρηθεί ως φανατικός οπαδός της ηττηθύσης ομάδος.

 Η στήλη μας, η οποία τρέφει την πεποίθησην ότι δεν έχει συνηθίσει τους αναγνώστας της με τοιούτον είδους δικαιολογίες, όπως πάντα έτσι και τώρα θα επιχειρήσει να ασκήση μιαν αντικειμενικήν κριτικήν λέγουσα «τα σύκα, σύκα και την σκάφη, σκάφη».

Δύο ήσαν οι σοβαρότεροι παράγοντες οι οποίοι έφτιαξαν το 3-1 της Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ο πρώτος και ο σπουδαιότερος παράγοντας ήτο η μεροληπτική διαιτησία του Θεσσαλονικέως ρέφερι Καρακατσούλη και ο δεύτερος η έλλειψις ψυχραιμίας των περισσοτέρων παικτών του ΠΑΣ Γιάννινα οι οποίοι μπάινοντας εις τον αγώνα επέδειξαν μιαν αδικαιολόγητον φοβίαν με αποτέλεσμα εις τα πρώτα λεπτά αυτού να έχουν ένα «χάντικαπ» δύο τερμάτων.

Και πρώτα θα αρχίσωμεν από τον παράγοντα διαιτησία.

Όλοι μας, ολίγον πολύ αναμέναμε μιαν ευνοϊκή δια τον Παναθηναϊκόν διαιτησία. Οπωσδήποτε όμως όχι εις το σημείο αυτό.

Ο «κύριος» αυτός προκειμένου να εξέλθει ηττημένος ο ΠΑΣ, έπραξε ότι ήτο δυνατόν και τελικώς επέτυχεν εις την αποστολή του. Τούτο όμως δεν σημαίνει ασφαλώς, ότι έχει και αναπαυμένην την συνείδηιν του. Η ομολογία του εις το τέλος του αγώνος ότι λυπάται που δεν έδωσε το πέναλτι εις την ανατροπή του Αλβαρέζ διότι δεν αντιλήφθη ορθώς την φάσιν ασφαλώς λέγει πολλά. Αλλά ας πάρουμε τα «κατορθώματα του» με την σειρά.

  1. Εις το 12΄εφ΄όσον έκρινεν ως αντικανονικήν την ενέργειαν του Μοντέζ όφειλε να αποβάλει και τον Βρεττόν διότι ο παίκτης του Παναθηναϊκού έκαμε την αρχήν. Όμως ο Καρακατσούλης αντί να δείξει κίτρινη κάρτα εις αμφοτέρους τους παίκτας προτίμησε την εύκολον λύσιν να αφήσει τον ΠΑΣ με δέκα παίκτας. Ίσως πολλοί να είναι προκατειλημμένοι εναντίον του Μοντέζ και να υποστηρίζουν ότι έπρεπε να τον αποβάλει. Ο γράφων όμως λόγω θέσεως πιστευεί ότι η αποβολή του υπήρξεν αυστηρά και βεβιασμένη από πλευράς διαιτητού, διότι δεν συνέβη κάτι το σοβαρό δια κόκκινη κάρτα.
  2. Όταν το σκορ ήτο 2-1 ο Αλβαρέζ από λάθος μεταβίβασιν του Πανόπουλου πήρε την μπάλα και μπήκε εις την περιοχήν του ΠΑΟ ενώ εκαλύπτετο 5 μέτρα τον Γονιό. Ο Καρακατσούλης προ του διαγραφόμενου κινδύνου τον ανέκοωε με οφ-σάιντ!
  3. Εις το 48΄ ελαφρά τη καρδία καταλόγισε ανύπαρκτον πέναλτι εις βάρος του ΠΑΣ όταν ο Τσουρλίδας πήρε την μπάλα με το «γόνυ». Εξ άλλου όταν απέκρουσε το πέναλτι ο Λίσας ο Γραμμενιάτης του είπε «μπράβο» και έδωσε τεχνική ποινή ακριβώς εις την γραμμήν της περιοχής.
  4. Εις το 64΄ δεν κατελόγισε κλασσικόν πέναλτι υπέρ του ΠΑΣ όταν ο Αλβαρέζ ανετράπει από τον Βλάχον.
  5. Μετά το 3-1 έδειξε ανύπαρκτα φάουλ υπέρ του ΠΑΣ δια να δικαιολογήσει τις όλες ενέργειες του.

Ο δεύτερος παράγων της ήττης υπήρξεν η έλλειψις ψυχραιμίας των παικτών του ΠΑΣ.

Εις το πρώτον 10λεπτόν όλοι οι παίκται είχαν τα χάλια τους. Ομολογουμένως τα είχαν κυριολεκτικός χαμένα. Έτσι εδέχθησαν δύο «γελοία» γκολ τα οποία έπαιξαν σημαντικόν ρόλο εις την όλη εξέλιξιν του αγώνος. Μετά το 2-0 ο ΠΑΣ Γιάννινα παρ’ ότι έπαιζε με 10 παίκτες έγινε πάρα πολύ καλός. Πάγωνε έξοχα το παιγνίδι εις το κέντρον και εξαπέλυε αντεπιθέσεις με τους Κοντογεωργάκη – Αλβαρέζ. Έτσι έφτασε ορισμένες φορές κοντά εις την επιτυχίαν.

Από τον ΠΑΣ Γιάννινα ο ΛΙΣΑΣ εκτός από τα δυο γκολ που φέρει μερικήν ευθήνην ανήκει εις τους καλύτερους της συναντήσεως. Ο ΓΡΑΜΜΕΝΙΑΤΗΣ με λάθη εις το α΄ μέρος. Βελτιώθηκε εις την επανάληψιν. Ο ΤΣΟΥΡΛΙΔΑΣ πάλαιψε πολύ αλλά «έφαγε» ντρίπλες. Ο ΧΑΤΖΗΚΑΠΕΤΑΝΗΣ άρχισε με λάθη αλλά στη συνέχεια ήτο πολύ καλός. Ο ΣΙΟΝΤΗΣ έκαμε και αυτός λάθη είχε όμως και ορισμένες καλές στιγμές. Ο ΜΑΝΤΟΣ δεν ικανοποίησε, ορθώς αντεκαταστάθη από τον ΤΥΡΠΟΝ, ο οποίος ήτο θαυμάσιος. Ο ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΑΚΗΣ πάλαιψε, έτρεξε αλλά ήτο συνεχώς κλεισμένος από δύο αντιπάλους. Ο ΜΟΝΤΕΖ την στιγμήν που έστρωνε απεβλήθη. Ο ΑΛΒΑΡΕΖ κατέλαβε προσπάθειες αλλά ήτο συχνά «μπλοκαρισμένος» από δύο αντιπάλους. Πάντως μια φορά ημπορούσε να σκοράρει. Ο ΓΚΛΑΣΜΑΝΗΣ ήτο πολύ καλός. Δημιουργικός, μαχητικός βοήθησε όλες τις γραμμές, ανήκει εις τους καλύτερους της ομάδος του. Ο ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ υπήρξεν έξοχος. Υπήρχαν στιγμές κατά τις οποίες ήτο πράγματι μεγάλος παίκτης. Τέλος ο ΚΟΜΠΙΤΣΗΣ ο οποίος αντικατέστησε τον Τσουρλίδα έπαιξε 13΄και επέδειξε φιλοτιμίαν.

Ο Παναθηναϊκός εάν εξαιρέσει κανείς το πρώτον 10λεπτόν και το τελευταίον τέταρτο του αγώνος ήτο μια ομάς Β’ Εθνικής. Οπωσδήποτε κατά την διάρκειαν του προχθεσινού αγώνος δεν είχε ουδέ μίαν σχέση με το αξιόλογο εκείνο συγκρότημα του παρελθόντος. Από αυτόν διακρίθησαν οι Πανόπουλος, Καραΐσκος, Λιβαθηνός.

Εις τον εν λόγω αγώνα κόπηκαν 21.084 εισιτήρια και εισπράχθησαν 1.506.251 δρχ.

ΚΩΝ. ΚΡΑΒΑΡΗΣ

Πηγή: «Ηπειρωτικός Αγών»

Σχόλια

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα για το συγκεκριμένο άρθρο