Πατήστε Enter για να δείτε τα αποτελέσματα ή Esc για ακύρωση

ΠΑΣ Γιάννινα – Άρης 2-4 (1980-81)

ΙΩΑΝΝΙΝΑ (του ανταποκριτή μας)

Η ανεπάρκεια του διαιτητή, η εξαιρετική απόδοση του τερματοφύλακα του Άρη Παντζιαρά, αλλά και τα αμυντικά λάθη της, οδήγησαν την ομάδα του Γιάσεκ Γκμοχ στην πρώτη εντός έδρας ήττα της από τον περασμένο Δεκέμβριο, που την ανέλαβε ο Πολωνός τεχνικός. Και μάλιστα σε ήττα με το ευρύ σκορ 4-2.

Κερδισμένο, πάντως, από τη συνάντηση των Ιωαννίνων βγήκε το ποδόσφαιρο. Αφού το παιχνίδι ήταν και δυνατό και πλούσιο σε θέαμα, ιδιαίτερα στο α’ ημίχρονο, κατά το όποιο η υπεροχή ήταν μοιρασμένη.

Το σημαντικότερο λάθος τού διαιτητή κ. Κουτούλα ήταν και η αφετηρία της ψυχολογικής αποδυνάμωσης του ΠΑΣ «Γιάννινα». Όταν ελάχιστα μετά την έναρξη τού β’ ημιχρόνου, και ενώ το σκορ ήταν 2-1 υπέρ τού Άρη, ο άρχων του αγώνα χαρακτήρισε αδικαιολόγητα πέναλτι ανατροπή του Δράμπη στη γραμμή της μεγάλης περιοχής, με αποτέλεσμα ο σταρ του αγώνα Κούης να επιτύχει το τρίτο τέρμα του – τρίτο και της ομάδας του και καθοριστικό για τη νίκη της.

Καθοριστικό, επίσης, για την τύχη του ΠΑΣ ήταν ότι ο διαιτητής δεν σφύριξε πέναλτι υπέρ του σε ανατροπές του Ανανιάδη στο 54′ και του Σόφιά στο 88′ παρά το ότι του «δώρισε» ένα πέναλτι στο 62′, όταν γλίστρησε ο Ανανιάδης.

Το σκορ αδικεί, ίσως «στα σημεία» τον ΠΑΣ «Γιάννινα» αλλά δεν πρέπει να παραγνωρισθεί ότι ο Άρης παρουσιάσθηκε στο Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων ιδιαίτερα αξιόμαχος, πολύ δυνατός και καλά συγκροτημένος – στοιχεία που θα πρέπει από τώρα να προβληματίζουν τους προσεχείς αντιπάλους του.

Ο Κούης, ο ένας από τους δύο μεγάλους πρωταγωνιστές της ομάδας της Θεσσαλονίκης, πρόσθεσε στις γνωστές ως τώρα ποδοσφαιρικές υποθήκες του την επίτευξη των τριών τερμάτων (στο 14′ με περίφημη κεφαλιά, στο 36′ με σουτ, και στο 47′ με την εκτέλεση του πέναλτι). Ο άλλος πρωταγωνιστής, ο Παντζιαράς, στάθηκε άξιος υπερασπιστής της εστίας του αποτρέποντας με εξαιρετικές προσπάθειες αρκετούς κινδύνους. Το τέταρτο τέρμα του Άρη πέτυχε ο Δράμπης στο 55′, ολοκληρώνοντας με τον πρακτικότερο τρόπο την πολύ καλή απόδοση του.

Από τα αξιοσημείωτα του αγώνα η αλλαγή εφέτος στις φανέλες με το No 9 των δύο ομάδων. Ο Τσιριμώκος βρέθηκε στις γραμμές τού Άρη και ο Ανανιάδης στην επίθεση του ΠΑΣ «Γιάννινα». Νικητής ο πρώτος, παρά το ότι δεν πέτυχε κανένα τέρμα, σε αντίθεση με τον Ανανιάδη που πέτυχε και τα δύο της ομάδας του (στο 34′ με κεφαλιά και στο 62′ εκτελώντας πέναλτι).

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ: Ο κ. Δημήτρης Κουτούλας του Συνδέσμου Σερρών αποδείχτηκε το λιγότερο ανεπαρκής για τη διεύθυνση επαγγελματικού αγώνα. Δεν ήταν μόνον ότι αδίκησε τον ΠΑΣ «Γιάννινα» στις κρίσιμες φάσεις των πέναλτι – παραχωρώντας χωρίς λόγο την εσχάτη των ποινών στην αρχή τού β’ ημιχρόνου, που έδωσε την ευκαιρία στον Άρη να διευρύνει το σκορ, και αφαιρώντας την δύο φορές από τον ΠΑΣ. Ήταν και το γεγονός ότι για να «μαλακώσει» τα πράγματα σφύριξε υπέρ τού ΠΑΣ ένα ανύπαρκτο πέναλτι. Και το να διορθώνει με λάθος ένα λάθος του ο διαιτητής είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να κάνει. Βαθμοί: 1.

Γιάσεκ Γκμοχ: «Ο αγώνας ήταν πολύ σκληρός. Και το 4-2 άδικο για τον ΠΑΣ. Όμως κι ο Άρης έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο, ενώ εμείς δεν έχουμε καμία δικαιολογία για την ήττα μας. Στους αγώνες υπάρχουν κι αυτά τα αποτελέσματα. Το πέναλτι του 47′, πάντως, επέδρασε οπωσδήποτε δυσμενώς στην ψυχολογική μας κατάσταση. Το μεγαλύτερο λάθος μας ήταν ότι δεν κάναμε πρέσινγκ, αφού αυτό ήταν το όπλο του Άρη. Ηττηθήκαμε πρώτη φορά στα Γιάννενα από τότε που ανέλαβα τον ΠΑΣ και δεν το λέω σαν δικαιολογία, αλλά η απουσία του Αλεξάκη ήταν για μας απώλεια».

Μίκαελ Βίτσαν: «Ποια ομάδα έπαιξε σήμερα καλύτερο ποδόσφαιρο το είδαμε όλοι. Στο πρώτο ημίχρονο είμαστε καλύτεροι, ενώ στην επανάληψη, μετά το 4-1, κινηθήκαμε με πιο συγκροτημένο ρυθμό. Είναι νωρίς για να προβλέψω το μέλλον Άρη. Νομίζω ότι αν οι παίκτες μου εφαρμόσουν αυτά που μαθαίνουμε, θα πάμε καλά».

Ε. Λεκκός

ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Ράντισιτς, Πρίσκας, Μάιπας (46’ Μοντέζ), Παπαγεωργίου, Παπάζογλου, Λιάκος, Κοντογεωργάκης, Καντάρ (57΄Διαμαντόπουλος), Ανανιάδης, Σοφιάς, Παπαχρήστου.

ΑΡΗΣ: Παντζιαράς, Μόκαλης, Τζιφόπουλος, Φοιρός, Βένος, Κούης (79΄Βάγγης), Ζελελίδης, Μπαλής, Τσιριμώκος (66’ Χατζηαντωνίου), Σεμερτζίδης, Δράμπης.

Αναδημοσίευση από το περιοδικό «Ομάδα ΣΠΟΡΤΣΜΑΝ»

Σχόλια

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα για το συγκεκριμένο άρθρο