Πατήστε Enter για να δείτε τα αποτελέσματα ή Esc για ακύρωση

“Ο Γκμοχ και το σύγχρονο ποδόσφαιρο”

Ένα άρθρο του 1981

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το παιγνίδι Λίβερπουλ – Μπάγιερς που είδαμε πρόσφατα στην τηλεόραση ήταν μια επίδειξη του σημερινού ποδοσφαίρου.

Παρ’ ότι στο ματς αυτό δεν υπήρξαν γκολ, εν τούτοις παίχτηκε ποδόσφαιρο υψηλής ποιότητας. Έτσι οι γνώστες του σωστού ποδοσφαίρου πρέπει να αντιλήφθηκαν πάρα πολλά. Το σύστημα της κάθε ομάδας, η κινητικότητα των παικτών και η άψογη διαιτησία συνέθεσαν ένα ποδοσφαιρικό θέαμα αλησμόνητων εντυπώσεων.

Λίγο – πολύ όμως σε μας τους Γιαννιώτες πάρα πολλά πράγματα απ΄ το παιγνίδι αυτό πρέπει να ήταν γνωστά. Και λέμε αυτό, γιατί είδαμε την μεν γηπεδούχο Λίβερπουλ να παίζει την «ζώνη πρες» την οποία εφαρμόζει και ο ΠΑΣ (πρώτος στην Ελλάδα) οπωσδήποτε όμως όχι σε επίπεδο Λίβερπουλ, γιατί όπως και να το αναλύσουμε η διαφορά σε κλάση των ποδοσφαιριστών είναι μεγάλη.

Από την άλλη πλευρά είδαμε μια Μπάγιερ να παίζει στην εντέλεια τον «πρέσιγκ».

Να δίνει μια πλασματική υπεροχή στον αντίπαλο και να «πρεσάρει» κάτω από την γραμμή του κέντρου. Έτσι αρκετές φορές δημιούργησε στις αντεπιθέσεις προϋποθέσεις για την επιτυχία.

Ασφαλώς  όσοι βλέπουν τον ΠΑΣ Γιάννινα στα εκτός έδρας ματς, θα έχουν διαπιστώσει ότι η ομάδα του Γκμοχ παίζει κάπως έτσι.

Δείγματα του μοντέρνου αυτού ποδοσφαίρου έδειξε πρώτος ο ΠΑΣ Γιάννινα. Δηλαδή από τότε που ήλθε στα Γιάννινα ο κ. Γκμοχ.

 Κι όμως υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είτε από σκοπιμότητα, είτε από άγνοια, ή αν θέλετε από κόμπλεξ, προσπαθούν να μειώσουν την αξία του προπονητού Γκμοχ (?). Αλήθεια διερωτάται κανείς, πως είναι δυνατόν να μην βλέπουν τις καινοτομίες που έχουν γίνει στον ΠΑΣ Γιάννινα; Και εξηγούμεθα. Ο Γκμοχ έδειξε τι θα πει οργάνωση στον τεχνικό τομέα. Δηλαδή πως πρέπει να δουλεύει ένας προπονητής…

Εφάρμοσε πρώτος ότι το μοντέρνο υπάρχει από πλευράς συστημάτων στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Ακόμη έδειξε ότι υπάρχει οργάνωση και στο κόρνερ και στο πλάγιο άουτ και στο φάουλ. Δηλαδή πράγματα τα οποία κρίνουν κατά 40% το αποτέλεσμα ενός αγώνος.

Τοιουτοτρόπως λοιπόν το πέρασμα του κ. Γκμοχ από την Ελλάδα και ιδιαίτερα από την πόλη μας, θ΄ αποτελέσει σταθμό για τους αντικειμενικούς φιλάθλους.

Θα πρέπει όμως να αντιληφθούν μερικοί, ότι ένας προπονητής δεν κρίνεται από τις αλλαγές, οι οποίες άλλωστε είναι θέμα τύχης.

Προς αυτό συνηγορεί και η άποψη του περίφημου προπονητή Χερρέρα ο ποίος στο βιβλίο του «η ψυχολογία του ποδοσφαίρου» αναλύει εκτενώς το μεγάλο ρόλο της τύχης στις αλλαγές.

Εν πάση περιπτώσει ας αφήσουμε τους ψιθύρους για τον άξιο προπονητή μας και ας τον περιβάλλουμε όλοι με εμπιστοσύνη γιατί μέχρι τέλους της περιόδου πάρα πολλά ακόμη μπορεί να ωφεληθεί η ομάδα μας”.

Το κείμενο που πιο πάνω αναδημοσιεύουμε είναι από την εφημερίδα «Ηπειρωτικός Αγών». Δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 1981 (μάλλον στις 14 εκείνου του μηνός) και ο αγώνας στον οποίο αναφέρεται είναι το 2ο παιγνίδι των ημιτελικών του κυπέλλου πρωταθλητριών, μεταξύ της Λίβερπουλ και της Μπάγερν. Για την ίδια αναμέτρηση, αλλά για άλλο λόγο, πολλά χρόνια αργότερα, αναφέρθηκε σ΄ ένα άρθρο του και ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος (μπορείτε να το διαβάσετε εδώ).

Σχόλια

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα για το συγκεκριμένο άρθρο