Πατήστε Enter για να δείτε τα αποτελέσματα ή Esc για ακύρωση

Στα «Γιάννινα» δεν ταιριάζει η δεύτερη θέση

Στα «Γιάννινα» δεν ταιριάζει η δεύτερη θέση

ΜΙΛΑΕΙ Ο ΕΝΤΟΑΡΝΤΟ ΛΙΣΑΣ

Ένα από τα βασικά στελέχη του εφετινού εκπληκτικού ΠΑΣ Γιάννινα είναι αναμφιβόλως και ο γκολκίπερ αυτού Εντουάρντο Λίσα.
Η ψυχραιμία, η διορατικότης, ως και οι έγκαιρες επεμβάσεις του, συνθέτουν την εικόνα ενός πληρεστάτου τερματοφύλακος, ο οποίος θαυμάζεται από τας χιλιάδες των οπαδών του ΠΑΣ Γιάννινα. Ο παίκτης αυτός, έχει ένα τελείως διαφορετικό στυλ παιγνιδιού από όσους αγωνίζονται σήμερον στην χώρα μας.
Όταν τον δει κανείς για πρώτη φορά; Στο γήπεδο, οδηγείται στο συμπέρασμα, ότι είναι αδύνατο ο πανύψηλος και αδύνατος αυτός παίκτης να δύναται ν΄ ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του πόστου του γκολκίπερ.
Πρόσφατο το παράδειγμα με τους Αθηναίους φιλάθλους οι οποίοι ολίγον προ της ενάρξεως του αγώνος Ολυμπιακού – ΠΑΣ Γιάννινα, υποστήριζαν και μάλιστα μετά βεβαίοτητος ότι ο ψηλός αυτός θα δεχθεί πάρα πολλά τέρματα, διότι δεν ήτο δυνατόν να είναι τερματοφύλακας.
Ο Λίσα όμως, χάρις στα τρομερά προσόντα του, υπήρξε η μορφή του αγώνος και διέψευσε κατά τρόπον πανυγηρικόν, όλους εκείνους, που είχαν προτρέξει να βγάλουν συμπεράσματα περί της αξίας του, προτού τον δουν αγωνιζόμενον, με αποτέλεσμα αυτοί, καθ΄ όλην την διάρκειαν του αγώνος να εκφράσουν τον θαυμασμόν των και να τον χειροκροτούν.
Ο ξανθομάλλης γκολκίπερ του ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος είναι σήμερον 25 ετών κατάγεται από το Μποένος Άιρες της Αργεντινής. Τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα τα έκανε εις ηλικίαν 18 ετών, αγωνιζόμενος εις την «Κομουνικασιόντες» (ομάδα Β΄ κατηγορίας). Εις ηλικίαν 22 ετών μετεγράφη εις την «Ατλάντα» όπου και ηγωνίσθει επί ενάμιση έτος, μαζί με τον Μοράλες της Λαρίσης. Ακολούθως μετεπήδησε εις την «Τσακαρίτα» εις την οποίαν και ηγωνίζετο ως βασικός γκολκίπερ μέχρι της αφίξεως του εις την Ελλάδα.
Παράλληλα με το ποδόσφαιρο, ο Λίσα, επεδίδετο και εις τα γράμματα. Εφοίτησε επί τρία έτη εις τον κλάδον Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες. Λόγω όμως των οικονομικών δυσχερειών ηναγκάσθη να διακόψη προσωρινός τας σπουδάς του, με αποτέλεσμα να πάρει την μεγάλη απόφασι να δουλέψη εις το εξωτερικόν.
Ούτω κατά την 17 Ιουλίου 1972 ενυφεύθει την ωραιοτάτην Ανδριάνα. Εις τας 22 του ιδίου μηνός εφίχθη εις την Ελλάδα όπου το βράδυ της ίδιας ημέρας ηγωνίσθη εναντίον του Παναθηναϊκού με τα χρώματα του ΠΑΣ Γιάννινα.
Τον Λίσα επισκεφθήκαμε εις την οικίαν του και τον παρακαλέσαμε να μας πει λίγα λόγια γύρω από τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ο παίκτης με χαρακτηριστικήν ευγένεια και μεγάλην προθυμίαν απήντησε εις τας ερωτήσεις μας.
– Είσαι ευχαριστημένος από την μέχρι τούδε πορεία της ομάδος σου στο πρωτάθλημα;
– Σε γενικές γραμμές ναι. Νομίζω όμως ότι η Δευτέρα θέσις που κατέχει η ομάδα μου αυτήν την στιγμή δεν της ταιριάζει, διότι πιστεύω ότι είναι κατά δυο κλάσεις καλύτερη από τας άλλας του ομίλου της.
– Που αποδίδεις το ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα αυτήν τη στιγμή δεν είναι επικεφαλής του βαθμολογικού πίνακος;
– Εις πολλούς και διάφορους λόγους
– Δηλαδή;
– Ανήκω εις τους ανθρώπους εκείνους που πιστεύουν ότι μια ομάδα δια να επιτύχει του αντικειμενικού της σκοπού, δεν αρκεί να είναι μόνον καλή, αλλά θέλει και λίγη τύχη. Η ομάδα μου όμως κάτι το παρόμοιον μέχρι στιγμής, δεν το είχε με αποτέλεσμα να χάση αρκετούς βαθμούς. Εξ άλλου η διαιτησία σε ορισμένα παιγνίδια μας αφήρεσε βαθμούς. Ενώ σε μερικά άλλα εδημιούργησε τις προϋποθέσεις δια να χάσουμε εμείς. Τέλος εις ορισμένα παιγνίδια δεν αποδώσαμε όσο έπρεπε με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σήμερον εις την β΄  θέσιν
– Πότε ησθάνθης την μεγαλύτερην ευχαρίστησιν αγωνιζόμενος εις τον ΠΑΣ Γιάννινα;
– Εις τον αγώνα του Ναυπλίου, όταν απέκρουσα το πέναλτι, χάρις εις το οποίον η ομάδα μου απέφυγε την ήττα.
– Και το πιο δυσάρεστο;
– Όταν εδέχθην το αδικαιολόγητο εκείνο τέρμα, εις τον αγώνα με τον Παναιγιάλειον. Εκείνο το γκολ, όσος καιρός και εάν περάση, θα μείνει βαθιά χαραγμένο εις την μνήμη μου.
– Πιστεύεις λοτι ο ΠΑΣ Γιάννινα εις το τέλος του πρωταθλήματος θα στεφθεί πρωταθλητής;
– Η πείρα με έχει διδάξει ότι στο ποδόσφαιρο κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος γι΄ αυτό που θέλει. Πιστεύω όμως ότι η ομάδα μου έχει όλες τις δυνατότητες να αναδειχθεί πρωταθλήτρια. Πάντως εγώ από την πλευρά μου αισιοδοξώ εις μεγάλον βαθμόν. Και εάν ακόμη χρειασθεί να δώσω και αυτήν την ζωή μου μέσα στο γήπεδο δι΄  αυτό, θα το πράξω.
– Από τις ομάδες του ομίλου σου ποια σου έκανε την μεγαλυτέραν εντύπωση;
– Η Κόρινθος. Είναι ένα συγκρότημα το οποίον παίζει σωστόν ποδόσφαιρον.
– Ποια η γνώμη σου δια τον κ. Φαρία;
– Ο προπονητής μου είναι ένας θαυμάσιος άνθρωπος. Εις το πρόσωπό του τρέφω μεγάλην εκτίμηση.
– Από τους συμπατριώτες σου που ήλθαν στην Ελλάδα, ποιους ξεχωρίζεις;
– Πρώτον παίκτη θεωρώ τον Βερόν. Επίσης πολύ καλοί είναι οι Ερέρα, Καντίνεβιτς.
– Ο Νικολάου;
– Εις την Αργεντινή υπήρξεν μεγάλος ποδοσφαιριστής. Εις την Ελλάδα όμως βλέπω δεν έχει τύχην.
– Μήπως θα ήθελες να συμπληρώσεις τίποτε άλλο;
– Βεβαίως. Από των στηλών της εφημερίδας σας θα ήθελα να διαβεβαιώσω τον υπέροχον αυτόν κόσμο του ΠΑΣ Γιάννινα ότι, τόσον έγώ όσο και οι συμπαίκται μου θα πράξωμεν παν το δυνατό, ούτως ώστε, τον ΠΑΣ Γιάννινα, να τον καταστήσομεν πραγματικόν «Άγιαξ»! Εξ άλλου θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς όλους τους οπαδούς του ΠΑΣ Γιάννινα, δια την μεγάλην στοργήν που δείχνουν εις την προσπάθειαν μας. Τέλος θεωρώ υποχρέωσην μου να ευχαριστήσω το διοικητικόν συμβούλιον της ομάδας μου, τα μέλη του οποίου αντιμετωπίζουν με πατρικήν στοργήν τα εκάστοτε δημιουργημένα προβλήματα όλων των ποδοσφαιριστών του συλλόγου.

                                                                         ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΑΒΑΡΗΣ

athlitiki_ixi_1973.jpg 

Σχόλια

Σχολιάστε