Πατήστε Enter για να δείτε τα αποτελέσματα ή Esc για ακύρωση

Οι προδιαγραφές της ΟΥΕΦΑ για το γήπεδο.

Πολύς λόγος γίνεται για την καταλληλότητα του Εθνικού μας Σταδίου, για να διεξαχθούν αγώνες της σούπερ-λίγκας. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει θέσει η ΟΥΕΦΑ για την αδειοδότηση των γηπέδων, “ΟΙ ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ”, μπορούν να φιλοξενήσουν ακόμη και αγώνες κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, αν γίνουν μερικές παρεμβάσεις οι οποίες φυσικά είναι μέσα στα πλαίσια του δυνατού. Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή…

Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να γίνει αλλαγή χρήσης στο Εθνικό μας Στάδιο και να το μετατρέψουν σε εμπορικό κέντρο, πάρκιγκ κ.λ.π., προβάλοντας σαν κύρια δικαιολογία την ακαταλληλότητα του γηπέδου επειδή είναι εντός πόλης ή επειδή δεν υπάρχουν χώροι στάθμευσης,ή ακόμη και την χωριτητκότητά του. Διαβάζοντας όμως κάποιος προσεκτικά τους όρους που έχει θέσει η ΟΥΕΦΑ μπορεί εύκολα να καταλάβει ότι όλες οι παραπάνω δικαιολογίες είναι εκ του πονηρού, αφού σε κανένα σημείο δεν συνάδουν με την πραγματικότητα.

Έτσι λοιπόν τα βασικά σημεία για την αδειοδότηση και τα πιο δύσκολα θα λέγαμε είναι τα παρακάτω:

Η ελάχιστη χωρητικότητα του σταδίου είναι 3,000 (τρεις χιλιάδες) ατομικές θέσεις.

Ο εκδότης αδειών ορίζει την ελάχιστη χωρητικότητα για τις ατομικές θέσεις, η οποία πρέπει να καλυφθεί. H UEFA προτείνει ότι το ένα τρίτο της χωρητικότητας των ατομικών θέσεων πρέπει να έχει καλυφθεί από σκεπαστό ειδικά στην εξέδρα των επισήμων και στην αίθουσα τύπου.

Μια ξεχωριστή περιοχή, που να αποτελεί τουλάχιστον το 5% (πέντε τις εκατό) από την επικυρωμένη συνολική χωρητικότητα του σταδίου, πρέπει να είναι διαθέσιμη για τους φιλάθλους της φιλοξενούμενης ομάδας.

 Η UEFA προτείνει για κάθε 1,000 θεατές, το ελάχιστο:
–    Πέντε τουαλέτες με λεκάνες για τους άνδρες
–    Οκτώ ουρητήρες και
–    Πέντε τουαλέτες με θέσεις για τις γυναίκες
Αν τα κριτήρια δεν πληρούνται, ο υπεύθυνος χορήγησης αδειών μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις στην ομάδα (club) με:
α)    μία προειδοποίηση
β)    ένα πρόστιμο

Κάθε στάδιο πρέπει να εξοπλιστεί εντός και εκτός, με μόνιμες κάμερες έγχρωμης τηλεόρασης, για δημόσια επιτήρηση, οι οποίες να είναι τοποθετημένες σε βάθρο ακίνητες, κάνοντας πανοραμική λήψη και με δυνατότητα άνω και κάτω λήψεων.

Θα πρέπει ο ακόλουθος αριθμός ελάχιστων θέσεων στάθμευσης να είναι διαθέσιμος για τους συλλόγους, τους διαιτητές και τους άλλους παράγοντες:
    θέσεις στάθμευσης προπονητών
    10 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων

Οι συγκεκριμένες θέσεις στάθμευσης είναι προτιμότερο να βρίσκονται ακριβώς έξω από τα αποδυτήρια, απομονωμένα από το κοινό και εντός ή κοντά του σταδίου.

Οι παίκτες και οι παράγοντες του αγώνα πρέπει να κατεβαίνουν από τα οχήματα τους και να εισέρχονται στο χώρο των αποδυτηρίων άμεσα, χωρίς να έρχονται σε επαφή με το κοινό.

Εάν η άμεση πρόσβαση με αυτοκίνητο ή λεωφορείο δεν είναι δυνατή στις ομάδες και στους παράγοντες, τότε θα πρέπει να υπάρχει η παρουσία φροντιστών /προσωπικού ασφαλείας και /ή αστυνομίας, ώστε να παρέχουν προστασία.

Όπου δεν είναι δυνατή η επαρκής ύπαρξη χώρων στάθμευσης για το κοινό, θα πρέπει να παρέχεται στάθμευση σε απόσταση κατά κανόνα όχι μακρύτερα των 1.500 μ. από το στάδιο.

Διαβάζοντας προσεκτικά βλέπουμε λοιπόν ότι γήπεδο πληρεί τις προδιαγραφές όσον αφορά την χωριτικότητα και το πάρκιγκ. Σε ακτίνα 1500 μέτρων από το γήπεδο υπάρχουν πολλοί χώροι πάρκιγκ, στο Φρόντζο, στη Λιμνοπούλα,  στο Μώλο, στον παραλίμνιο στην κεντρική πλατεία το υπόγειο πάρκιγκ, στα Λιθαρίτσια κ.λ.π.

Ως προς την χωρητικότητα και τις σκεπασμένες θέσεις είμαστε πάνω από τα όρια που θέτει η ΟΥΕΦΑ. Όσο για τα υπόλοιπα τα έργα βελτίωσης είναι πολύ εύκολα να γίνουν.

Παραθέτουμε ακριβώς τους όρους αδειοδότησης όπως αναφέρονται από την ΟΥΕΦΑ:

ΣΤΑΔΙΟ – ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Η ελάχιστη χωρητικότητα του σταδίου είναι 3,000 (τρεις χιλιάδες) ατομικές θέσεις.
Η UEFA έχει τη δυνατότητα να χορηγήσει εξαιρέσεις σε εθνικές ομοσπονδίες όσον αφορά την ελάχιστη χωρητικότητα βασισμένες σε γραπτές και θεμελιωμένες αιτήσεις.

ΣΤΑΔΙΟ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
Μία θέση πρέπει να είναι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ή με το φυλλάδιο της UEFA για την Ασφάλεια στο Στάδιο για όλους του Αγώνες των διοργανώσεων της UEFA:
–    Στερεωμένη (π.χ. στο πάτωμα)
–    Ξεχωριστή από τις άλλες
–    Άνετη (ανατομικά σχεδιασμένη)
–    Αριθμημένη και
–    Να έχει πλάτη ελαχίστου ύψους 30 εκατοστών από τη βάση της θέσης
Παρατήρηση: Για όλους τους αγώνες των διοργανώσεων της UEFA (με εξαίρεση για το κύπελο Intertoto), όλοι οι θεατές θα πρέπει να κάθονται σε ατομικές θέσεις.

ΣΤΑΔΙΟ-ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ
Για αγώνες που διεξάγονται τις απογευματινές ώρες, το στάδιο θα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με εγκαταστάσεις φωταγώγησης, οι οποίες να είναι σύμφωνες με τις καθορισμένες αρχές που θέτει η UEFA (βλέπε Οδηγίες και Προτάσεις για τον Φωτισμό των Γηπέδων για όλες τις διοργανώσεις της UEFA).
O εκδότης αδείας υποδεικνύει το απόλυτο ελάχιστο, το οποίο δεν μπορεί να είναι κάτω από 500 (lux), καθώς και την διαδικασία έγκρισης και εκδίδει το πιστοποιητικό φωτισμού.
Η UEFA προτείνει ελάχιστη φωτεινότητα  1200 μονάδες (lux).

ΣΤΑΔΙΟ-ΚΕΡΚΙΔΕΣ ΘΕΑΤΩΝ
Κάθε κερκίδα μέσα στο γήπεδο θα πρέπει να είναι σε θέση να διαχωρίζεται σε ανεξάρτητα τμήματα σύμφωνα με τα κριτήρια ασφάλειας των τοπικών αρχών ή εάν δεν υπάρχουν σύμφωνα με αυτά του εκδότη.

ΣΤΑΔΙΟ-ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ
Κάθε στάδιο πρέπει να είναι εξοπλισμένο με αίθουσες πρώτων βοηθειών για την φροντίδα των θεατών που χρειάζονται ιατρική βοήθεια. Αυτό θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τους κανονισμούς των τοπικών αρχών, ή ο εκδότης άδειας καθορίζει τον ακριβή αριθμό, μέγεθος και τοποθεσία των αιθουσών πρώτης βοήθειας σε συνεννόηση με το αρμόδιο πολιτειακό όργανο (τοπικές αρχές για προστασία και υγεία,).

ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ
Το γήπεδο πρέπει να είναι σε μέγεθος
Εναλλακτική 1:    105 μέτρα x 68 μέτρα ακριβώς.
Εναλλακτική 2:    Αναγνωρίζεται ότι σε ορισμένα στάδια, για τεχνικούς λόγους που έχουν σχέση με την κατασκευή, είναι αδύνατον να αυξηθεί το γήπεδο σύμφωνα με τις απαιτούμενες διαστάσεις. Σε αυτήν την περίπτωση μόνο ο εκδότης αδείας μπορεί να παρέχει μία εξαίρεση εντός των επόμενων διαστάσεων:
–    Μήκος:    ελάχιστο 100 μέτρα με μέγιστο 105 μέτρα (110 γυάρδες με 115 γυάρδες)
–    Πλάτος:    ελάχιστο 64 μέτρα με μέγιστο 68 μέτρα (70 γυάρδες με 75 γυάρδες)

ΣΤΑΔΙΟ – ΚΑΛΥΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
Ο εκδότης αδειών ορίζει την ελάχιστη χωρητικότητα για τις ατομικές θέσεις, η οποία πρέπει να καλυφθεί. H UEFA προτείνει ότι το ένα τρίτο της χωρητικότητας των ατομικών θέσεων πρέπει να έχει καλυφθεί από σκεπαστό ειδικά στην εξέδρα των επισήμων και στην αίθουσα τύπου.

ΣΤΑΔΙΟ–ΣΤΕΓΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
Μια ξεχωριστή περιοχή, που να αποτελεί τουλάχιστον το 5% (πέντε τις εκατό) από την επικυρωμένη συνολική χωρητικότητα του σταδίου, πρέπει να είναι διαθέσιμη για τους φιλάθλους της φιλοξενούμενης ομάδας.
Αυτή η παροχή είναι υποκείμενη στην έγκριση των αρμόδιων οργάνων του εκδότη αδείας και/ ή της τοπικής αρχής σχετικά με την ασφάλεια και την προστασία (υψηλού κινδύνου παιχνίδια, κτλ.).
Αν τα κριτήρια δεν πληρούνται, ο εκδότης αδείας μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις στην ομάδα με:
α)    μία επίπληξη
β)    ένα πρόστιμο

ΣΤΑΔΙΟ – ΥΓΙΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ  ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κάθε κερκίδα πρέπει να παρέχει επαρκείς εγκαταστάσεις για τουαλέτες και για τα δύο φύλα, σύμφωνα με τους κανονισμούς της τοπική αρχής ή με τις απαιτήσεις του υπεύθυνου  χορήγησης αδειών .
Αυτές οι ανέσεις πρέπει να περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις για πλύσιμο με τουλάχιστον κρύο νερό και άφθονη παροχή πετσετών και/ ή στεγνωτήρες χεριών.
Αυτές οι εγκαταστάσεις πρέπει να είναι φωτεινές, καθαρές και να τηρούν τους κανόνες υγιεινής, και πρέπει να επιβληθούν διαδικασίες για να διατηρηθούν αυτές οι συνθήκες καθ όλη την διάρκεια των αγώνων.

Η UEFA προτείνει για κάθε 1,000 θεατές, το ελάχιστο:
–    Πέντε τουαλέτες με λεκάνες για τους άνδρες
–    Οκτώ ουρητήρες και
–    Πέντε τουαλέτες με θέσεις για τις γυναίκες
Αν τα κριτήρια δεν πληρούνται, ο υπεύθυνος χορήγησης αδειών μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις στην ομάδα (club) με:
α)    μία προειδοποίηση
β)    ένα πρόστιμο

ΣΤΑΔΙΟ – ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ KAI KAΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Όλες οι δημόσιες πινακίδες κατεύθυνσης στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του σταδίου πρέπει να προβάλλονται σε διεθνή και κατανοητή γλώσσα.
Ξεκάθαρες και κατανοητές πινακίδες πρέπει να παρέχονται στις εισόδους του σταδίου και ολόγυρα σε όλο το γήπεδο για να δίνουν κατευθύνσεις στους διαφορετικούς τομείς.
Τα εισιτήρια πρέπει ξεκάθαρα να προσδιορίζουν τη τοποθεσία των θέσεων για τις οποίες έχουν εκδοθεί. Οι πληροφορίες στα εισιτήρια πρέπει να ανταποκρίνονται με τις πληροφορίες των πινακίδων που παρέχονται, εκτός και εντός του σταδίου.
Η κωδικοποίηση των εισιτηρίων με διαφορετικά χρώματα μπορεί να βοηθήσει στην διαδικασία της εισόδου, και τα αποκόμματα των εισιτηρίων που θα κρατούνται από τους θεατές θα πρέπει να περιλαμβάνουν πληροφορίες οι οποίες θα οδηγούν τους θεατές μόλις βρεθούν εντός του γηπέδου.  Εκτεταμένοι χάρτες στους τοίχους  πρέπει να παρέχονται για την καθοδήγηση των θεατών.Αν τα κριτήρια δεν πληρούνται, ο εκδότης αδείας μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις στην ομάδα με:
α)    μία επίπληξη
β)    ένα πρόστιμο

ΣΤΑΔΙΟ–ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΥΠΟ
Θα πρέπει να υπάρχουν κατάλληλες εγκαταστάσεις για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και για τον τύπο (γραφείο εργασίας και αίθουσα τύπου).
Ο εκδότης αδείας καθορίζει το περιεχόμενο αυτών των εγκαταστάσεων σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των μέσων μαζικής ενημέρωσης λαμβάνοντας υπόψη τις ακόλουθες προτάσεις σε συνεννόηση με τα κατάλληλα όργανα μέσων μαζικής ενημέρωσης. (Επιτροπή Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, κ.α.):
–    Ειδική είσοδος για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στο στάδιο ή εισόδους εάν υπάρχει ξεχωριστή πρόσβαση για τους φωτογράφους και για το προσωπικό της τηλεόρασης.
–    Αίθουσα υποδοχής ή δωμάτιο όπου καθυστερημένες διαπιστεύσεις / πληροφορίες των μέσων μαζικής ενημέρωσης μπορούν να συγκεντρωθούν.
–    Μόνιμες θέσεις για τον τύπο, εξοπλισμένες με γραφεία αρκετά μεγάλα ώστε να χωράνε φορητούς υπολογιστές, σημειωματάριο και το τηλέφωνο.
–    Παροχή ρεύματος και συνδέσεις για τηλέφωνο /σύνδεση στο δίκτυο σε κάθε γραφείο.
–    Γραφείο εργασίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης που να μπορεί να στεγάζει το ελάχιστο …. άτομα (εκτός αν παρέχονται ξεχωριστές εγκαταστάσεις), συμπεριλαμβάνοντας φωτογράφους (το οποίο καθορίζεται με βάση την μέση ζήτηση στο εγχώριο πρωτάθλημά σας).
–    Εγκαταστάσεις για τουαλέτες και για τα δύο φύλα.
–    Αίθουσα τύπου με τον κατάλληλο αριθμό ….. θέσεων (οι οποίοι καθορίζονται σύμφωνα με τον μέσο όρο ζήτησης στο εσωτερικό πρωτάθλημα).
–    Η αίθουσα τύπου πρέπει να εξοπλιστεί με σύστημα ήχου και μεταφραστικό τμήμα (split box).
–    Οι φωτογράφοι με βαρύ εξοπλισμό πρέπει να έχουν διαθέσιμο χώρο στάθμευσης όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σημείο εισόδου και/ ή ένα χώρο όπου θα μπορούν να ξεφορτώνουν τον εξοπλισμό από τα μεταφορικά μέσα.
–    Ο εκδότης αδείας καθορίζει τον ελάχιστο αριθμό των θέσεων στην αίθουσα τύπου βάση της μέσης ζήτησης στο εγχώριο πρωτάθλημα.

ΣΤΑΔΙΟ – ΧΩΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ (doping control)
Αυτό το δωμάτιο πρέπει να είναι κοντά στα αποδυτήρια των ομάδων και των διαιτητών και να απαγορεύεται η πρόσβασή του από το κοινό και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Αν τα κριτήρια δεν πληρούνται, ο εκδότης αδείας μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις στην ομάδα με:
α)    μία προειδοποίηση
β)    ένα πρόστιμο
Παρακαλώ επίσης δείτε το Ι.41.

ΣΤΑΔΙΟ – ΘΕΑΤΕΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Ο εκδότης αδείας θέτει τα κριτήρια για την ασφαλή και άνετη στέγαση των θεατών με ειδικές ανάγκες και για τα άτομα τα οποία τους συνοδεύουν.
Αν τα κριτήρια δεν πληρούνται, ο εκδότης αδείας μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις στην ομάδα με:
α)    μία επίπληξη
β)    ένα πρόστιμο
Παρακαλώ επίσης δείτε το Ι.49.

ΣΤΑΔΙΟ – ΧΩΡΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΩΝ
Ιδανικά, τα αποδυτήρια θα πρέπει να είναι τοποθετημένα στην ίδια εξέδρα με τις θέσεις των επίσημων προσώπων (VIP box), τις εγκαταστάσεις για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα γραφεία διοίκησης.

ΣΤΑΔΙΟ – ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Πρέπει να παρέχεται άμεση προστασία της πρόσβασης στην περιοχή του παιχνιδιού. Θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στον χώρο αυτό από το κοινό και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

ΣΤΑΔΙΟ – ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Κάθε στάδιο πρέπει να εξοπλιστεί εντός και εκτός, με μόνιμες κάμερες έγχρωμης τηλεόρασης, για δημόσια επιτήρηση, οι οποίες να είναι τοποθετημένες σε βάθρο ακίνητες, κάνοντας πανοραμική λήψη και με δυνατότητα άνω και κάτω λήψεων.
Αυτές οι κάμερες θα πρέπει να επιτρέπουν τις αρχές ασφάλειας να παρακολουθούν και να καταγράφουν όλους τους χώρους πρόσβασης του γηπέδου και όλους τους δημόσιους χώρους εντός και εκτός του γηπέδου.
Το σύστημα παρακολούθησης με κάμερες θα πρέπει να έχει την δική του ανεξάρτητη παροχή ρεύματος και ανεξάρτητο κύκλωμα, το οποίο να λειτουργεί και να ελέγχεται από την αίθουσα ελέγχου του σταδίου αγώνων, όπου θα είναι τοποθετημένες οι οθόνες και θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει φωτογραφίες μέσα και έξω από το στάδιο.

ΣΤΑΔΙΟ – ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΒΟΛΕΩΝ ΦΩΤΑΓΩΓΙΣΗΣ
Προτείνεται ένα σύστημα φωτισμού επείγουσας ανάγκης, το οποίο θα εξασφαλίζει ότι τα δύο τρίτα της ενέργειας αυτής θα καλύπτει τον αγωνιστικό χώρο σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

ΣΤΑΔΙΟ – ΧΩΡΟΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ
Κάθε στάδιο θα παρέχει τουλάχιστον ένα πρατήριο για αναψυκτικά και τρόφιμα.
Θα πρέπει να είναι καθαρό, ελκυστικό, εύκολα προσβάσιμο και τοποθετημένο σε κεντρικό σημείο του σταδίου.

ΣΤΑΔΙΟ – ΠΑΓΚΟΙ
Οι πάγκοι των αναπληρωματικών θα πρέπει να είναι αρκετά ευρύχωροι, ώστε να εξυπηρετούν ένα σύνολο τουλάχιστον 10 ατόμων (αναπληρωματικοί και παράγοντες της ομάδας) και θα πρέπει επίσης να είναι καλυμμένοι.
Για τους αγώνες των διοργανώσεων της UEFA, θα πρέπει να είναι δυνατό να χωράνε τουλάχιστον 13 άτομα στο πάγκο.

ΣΤΑΔΙΟ – ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ
Η ομάδα θα πρέπει να προβεί σε μια εκτίμηση κινδύνου όσον αφορά τις ελάχιστες αποστάσεις ανάμεσα στις διαφημιστικές πινακίδες και τον αγωνιστικό χώρο μαζί με την τοπική αρχή προστασίας και ασφάλειας. Το αποτέλεσμα της εκτίμησης του κινδύνου αποτελεί μέρος του πιστοποιητικού του σταδίου, το οποίο εκδίδεται από τις τοπικές αρχές (δείτε παραπάνω στο Ι.01).
Η UEFA προτείνει τις ακόλουθες ελάχιστες αποστάσεις όσον αφορά τις διαφημιστικές πινακίδες:
α)    Ανάμεσα στις γραμμές ορίου του αγωνιστικού χώρου και στις διαφημιστικές πινακίδες:
– στα σημεία επαφής: 4.0 μέτρα.
β)    Πίσω από τις γραμμές τέρματος:
– 5,0 μ. μειωμένη σε μια γωνία στα 3.0 μ. κοντά στις σημαίες των κόρνερς.
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει οι διαφημιστικές πινακίδες να:
    Βρίσκονται τοποθετημένες σε θέσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για του παίκτες, τους παράγοντες της ομάδας ή σε οποιονδήποτε άλλο.
    Είναι αναρτημένες με τέτοιο τρόπο ή να είναι τέτοιου σχήματος ή υλικού, από το οποίο να διακινδυνεύσουν οι παίκτες, π.χ. περιστρεφόμενες πινακίδες θα πρέπει να ηλεκτροδοτούνται μόνο από τέτοιο επίπεδο ηλεκτρικής τάσης, το οποίο δεν θα είναι επιβλαβές για τους συμμετέχοντες στους αγώνες.
    Είναι η επιφάνειά τους κατασκευασμένη από τέτοιο υλικό, το οποίο να αντανακλά φως σε τέτοιο βαθμό ώστε να αποσπά την προσοχή των παικτών, των διαιτητών ή των θεατών.
    Ανυψωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εμποδίζει τους θεατές σε περίπτωση έκτακτης εκκένωσης στον αγωνιστικό χώρο.

ΣΤΑΔΙΟ – ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ
Θα πρέπει ο ακόλουθος αριθμός ελάχιστων θέσεων στάθμευσης να είναι διαθέσιμος για τους συλλόγους, τους διαιτητές και τους άλλους παράγοντες:
    θέσεις στάθμευσης προπονητών
    10 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων
Οι συγκεκριμένες θέσεις στάθμευσης είναι προτιμότερο να βρίσκονται ακριβώς έξω από τα αποδυτήρια, απομονωμένα από το κοινό και εντός ή κοντά του σταδίου.
Οι παίκτες και οι παράγοντες του αγώνα πρέπει να κατεβαίνουν από τα οχήματα τους και να εισέρχονται στο χώρο των αποδυτηρίων άμεσα, χωρίς να έρχονται σε επαφή με το κοινό.
Εάν η άμεση πρόσβαση με αυτοκίνητο ή λεωφορείο δεν είναι δυνατή στις ομάδες και στους παράγοντες, τότε θα πρέπει να υπάρχει η παρουσία φροντιστών /προσωπικού ασφαλείας και /ή αστυνομίας, ώστε να παρέχουν προστασία.
Παρακαλώ δείτε επίσης το κριτήριο Ι.52, το οποίο επίσης σχετίζεται με τους χώρους στάθμευσης του σταδίου.

ΣΤΑΔΙΟ – ΘΕΑΤΕΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
H UEFA προτείνει να διατεθεί ένας ελάχιστος αριθμός πέντε θέσεων ανά 1.000 ατομικές θέσεις.
Oι ακόλουθες διευκολύνσεις απαιτούνται ώστε να παρασχεθούν οι κατάλληλες υπηρεσίες στους θεατές με ειδικές ανάγκες:
    Καλές, χωρίς εμπόδια διευκολύνσεις παρακολούθησης
    Ξεχωριστή πύλη εισόδου
    Άμεση πρόσβαση στην περιοχή παρακολούθησης
    Ράμπες για αναπηρικά καροτσάκια
    Ευκολίες τουαλέτας
    Υπηρεσίες υποστήριξης

Οι ακόλουθες διευκρινίσεις θα βοηθήσουν τους εκδότες αδείας να καθορίσουν τις απαιτήσεις:
–    Θα πρέπει να είναι δυνατόν για τα άτομα με αναπηρικό καροτσάκι να αποκτήσουν πρόσβαση στο στάδιο και στις θέσεις τους χωρίς υπερβολική ενόχληση για τους ίδιους ή στους άλλους θεατές
    Τα άτομα με ειδικές ανάγκες δε θα πρέπει να είναι τοποθετημένα στο στάδιο σε τέτοια θέση που η αδυναμία τους να κινηθούν γρήγορα θα αποτελέσει κίνδυνο σε άλλους θεατές στην περίπτωση επείγουσας ανάγκης.
    Είναι προτιμότερο άτομα με ειδικές ανάγκες να είναι προστατευόμενα από τις καιρικές συνθήκες. Ασφαλώς η παραδοσιακή συνήθεια να παρέχεται χώρος στο διάδρομο, στον ανοιχτό χώρο, κοντά στο γήπεδο δεν είναι αποδεκτή.
    Η εξέδρα παρακολούθησης των θεατών με αναπηρικό καροτσάκι δεν θα πρέπει να βρίσκεται σε θέση όπου άλλοι θεατές να μπορούν να μπλέκονται στα πόδια τους, ή κοντά σε σημαίες ή πανό τα οποία κρέμονται μπροστά από τους θεατές με ειδικές ανάγκες και παρεμποδίζουν την θέα τους στον αγωνιστικό χώρο.
    Στις εξέδρες αυτές θα πρέπει να παρέχεται μια θέση στο πλάι κάθε θέσης για αναπηρικό καροτσάκι για τον βοηθό.
    Θα πρέπει για τα άτομα με ειδικές ανάγκες να υπάρχει ο σχετικός εξοπλισμός στην τουαλέτα καθώς επίσης και στους χώρους αναψυχής και οι χώροι αυτοί θα πρέπει να είναι κοντά τους και εύκολοι στην πρόσβαση.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΑΔΙΟΥ – ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ
Οι χώροι στάθμευσης των επισήμων θα πρέπει να βρίσκονται κοντά στην είσοδο των επισήμων και χωριστά από τους χώρους στάθμευσης των αυτοκινήτων του κοινού. Θα πρέπει να υπάρχει επαρκής χώρος στάθμευσης για τα λεωφορεία και τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται από τους επισήμους. Κατά προτίμηση, τα οχήματα αυτά θα πρέπει να τα σταθμεύουν εντός του σταδίου.
Για εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης θα πρέπει να υπάρχει ένας ξεχωριστός χώρος στάθμευσης από αυτούς του κοινού. Θα πρέπει να βρίσκεται όσο γίνεται πιο κοντά στο χώρο εργασίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Δίπλα ή μέσα στο στάδιο πρέπει να παρέχονται εγκαταστάσεις στάθμευσης στα αστυνομικά οχήματα, πυροσβεστικά οχήματα, ασθενοφόρα, και άλλα οχήματα των υπηρεσιών επείγουσας ανάγκης, καθώς και στα οχήματα των θεατών με ειδικές ανάγκες. Οι συγκεκριμένες θέσεις στάθμευσης θα πρέπει να είναι τοποθετημένες με τρόπο, που να παρέχουν έναν άμεσο, προσπελάσιμο τρόπο εισόδου και εξόδου από το στάδιο, εντελώς ξεχωριστά από τις δρόμους εισόδου του κοινού.

Για το κοινό όλες οι θέσεις στάθμευσης θα πρέπει να βρίσκονται σε  τοποθεσία που να παρέχεται στο κοινό άμεση είσοδο στο στάδιο και να είναι ασφαλισμένες έναντι αυθαίρετης εισόδου σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα. Οι χώροι στάθμευσης γύρω από το στάδιο θα πρέπει να είναι σηματοδοτημένα και να συσχετίζονται με το τομέα του σταδίου που αφορούν.

Είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι η πρόσβαση στους χώρους στάθμευσης και η έξοδος είναι γρήγορη και με ομαλή κίνηση και ότι οδηγεί άμεσα στους πλησιέστερους αυτοκινητοδρόμους.

Η χωροταξία των χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων και λεωφορείων θα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στους οπαδούς και των δύο ομάδων να έχουν ξεχωριστές εγκαταστάσεις στάθμευσης.
Όλες οι θέσεις στάθμευσης θα πρέπει να είναι έντονα φωτισμένες, από σταθερό υλικό, ευδιάκριτα σηματοδοτημένες συμπεριλαμβάνοντας αρίθμηση με αριθμούς ή γράμματα των τομέων – και φυλασσόμενες έναντι παράνομης εισόδου.

Όπου δεν είναι δυνατή η επαρκής ύπαρξη χώρων στάθμευσης για το κοινό, θα πρέπει να παρέχεται στάθμευση σε απόσταση κατά κανόνα όχι μακρύτερα των 1.500 μ. από το στάδιο.

Είναι απαραίτητο να συζητηθεί η στρατηγική της στάθμευσης του κοινού με την αρμόδια τοπική αρχή, λαμβάνοντας υπόψη τα μέσα μαζικής μεταφοράς και της πιθανής πρόβλεψη πολυώροφων χώρων στάθμευσης στην άμεση περιοχή γύρω από το στάδιο.

Παρακαλώ δείτε επίσης το κριτήριο 1.38, το οποίο συνδέεται με τους Χώρους Στάθμευσης του Σταδίου.

 

Σχόλια

Σχολιάστε