Σεϊταρίδης Δημήτριος
Όνομα: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Επώνυμο: ΣΕΪΤΑΡΙΔΗΣ
Θέση: ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ
Ημερ. Γέννησης: 10/10/1950
Γεννημένος και μεγαλωμένος μέσα σε ποδοσφαιρική οικογένεια ο Δημήτρης Σεϊταρίδης ήταν μάλλον αναπόφευκτο να γίνει ποδοσφαιριστής. Ο πατέρας του Γιούρκας ήταν για πολλά χρόνια ποδοσφαιριστής και αργότερα προπονητής της Προοδευτικής, ένα εμβληματικό πρόσωπο στην ιστορία της ομάδος του Κορυδαλλού, ενώ ο αδελφός του Μιλτιάδης ήταν και αυτός ποδοσφαιριστής με θητεία στην Λάρισα, στον Ολυμπιακό Χαλκίδος και τον Βύζαντα Μεγάρων. Αργότερα είδε και τον γιο του Γιούρκα να βαδίζει και αυτός στα ίδια χνάρια και να φτάνει πιο ψηλά από όλους αφού το 2004 κατέκτησε την Ευρώπη ως μέλος της Εθνικής μας ομάδος.
Ο ίδιος ξεκίνησε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα από την ερασιτεχνική ομάδα του Παναθηναϊκού. Σπουδαίο ταλέντο που κλήθηκε να στελεχώσει την νεοσύστατη τότε Εθνική Ελπίδων της Ελλάδος, έχοντας ως συμπαίκτες του μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του Ελληνικού ποδοσφαίρου της δεκαετίας του 1970 (Κούδας, Κρητικόπουλος, Γούναρης, Σαράφης, Ιντζόγλου, Φυλακούρης, Αϊδινίου κ.α.) Φορώντας τα γαλανόλευκα πήρε και το πρώτο του κύπελλο αφού το 1969 κατέκτησε με την Ελπίδων το 2ο Βαλκανικό κύπελλο που έγινε στην Ρουμανία.
Το καλοκαίρι του 1972 πήγε στην Λάρισα που τότε αγωνιζόταν στην Β΄ Εθνική όπου και αγωνίσθηκε μαζί με τον αδελφό του Μίλτο. Με τους «Βυσσινί» ανέβηκε κατηγορία και έμεινε στην Θεσσαλική ομάδα και την επόμενη περίοδο αγωνιζόμενος πλέον στην Α’ Εθνική (28 συμ. – 3 γκολ). Την περίοδο 1974-75 αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό (9 συμ. και 6 γκολ)με τον οποίο έφτασε στον τελικό του κυπέλου Ελλάδος. Οι «πράσινοι» στο παιγνίδι αυτό που ορίστηκε να διεξαχθεί στο Καραϊσκάκη (έδρα του αντιπάλου τους στον τελικό Ολυμπιακού) αντέδρασαν και κατέβασαν την αναπληρωματική τους ομάδα (με τον Δ. Σεϊταρίδη στην σύνθεση τους) που έχασε πολύ δύσκολα με 1-0 με ένα γκολ του αείμνηστου Κώστα Δαβουρλή.
Το καλοκαίρι του 1976 και αφού είχε προηγηθεί μια χρονιά αγωνιστικής απραξίας στους «πράσινους» ο Δημήτρης Σεϊταρίδης μεταγράφηκε στην ομάδα μας. Από τον πρώτο αγώνα πρωταθλήματος (στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο) πήρε «φανέλα βασικού», ενώ το πρώτο του γκολ με τα χρώματα του ΠΑΣ το πέτυχε στον πρώτο εντός έδρας αγώνα της ομάδος μας εκείνη την περίοδο, με την Καστοριά. Στο παιγνίδι εκείνο που έγινε την 3η αγωνιστική, ο ΠΑΣ Γιάννινα εγκαινίασε τον χλοοτάπητα που για πρώτη φορά τοποθετήθηκε στο Εθνικό μας στάδιο. Η ομάδα μας στον αγώνα αυτόν με αντίπαλο τους «Γουναράδες» επικράτησε εύκολα με 3-0 και ο Δημήτρης Σεϊταρίδης πέτυχε στο 54΄ το 2ο γκολ του παιγνιδιού.
Ο Σεϊταρίδης αγωνίστηκε στα Γιάννινα ως και την περίοδο 1979-80. Το καλοκαίρι του 1980 και αφού είχε προηγηθεί μια πολύ παραγωγική σαιζόν με τον ΠΑΣ (14 γκολ σε 27 συμμετοχές) μεταπήδησε στον Εθνικό Πειραιώς. Με τους κυανόλευκους του Πειραιά αγωνίστηκε τα 2 επόμενα έτη και μάλιστα την πρώτη του χρονιά καταγράφηκε ως ένας από τους ελάχιστους ποδοσφαιριστές που στην Α΄ Εθνική σημείωσαν 5 τέρματα σ’ έναν αγώνα. Το πέτυχε στο παιγνίδι που έγινε στο στάδιο Καραϊσκάκη στις 17 Μαΐου 1981 μεταξύ Εθνικού και Ατρόμητου. Οι Πειραιώτες στο παιγνίδι αυτό επικράτησαν με 10-0 επί της ερασιτεχνικής ομάδος των Περιστεριωτών και ο Δημήτρης Σεϊταρίδης βρήκε δίχτυα 5 φορές (44′, 47′, 65′, 66′, 72′).
Το καλοκαίρι του 1982 επέστρεψε στον ΠΑΣ για μια περίοδο στην οποία αγωνίστηκε σε 26 αγώνες και πέτυχε 7 τέρματα.
Την επόμενη χρονιά έφυγε και πάλι από τον ΠΑΣ με προορισμό το νησί των Φαιάκων. Εντάχθηκε στο δυναμικό της ομάδος της Κέρκυρας που εκείνη την περίοδο αγωνιζόταν στην Γ΄ Εθνική.
Ο Δημήτρης Σεϊταρίδης τις χρονιές που φόρεσε την φανέλα της ομάδος μας σε 130 παιγνίδια και σκόραρε 43 φορές.
Πιο αναλυτικά:
1976-77 Συμμετοχές: 20 – γκολ: 06
1977-78 Συμμετοχές: 25 – γκολ: 10
1978-79 Συμμετοχές: 32 – γκολ: 06
1979-80 Συμμετοχές: 27 – γκολ: 14
1982-83 Συμμετοχές: 26 – γκολ: 07
Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας ακολούθησε το επάγγελμα του προπονητή. Εργάστηκε σε αρκετές ομάδες (Εθνικός, Κέρκυρα κ.α.) αλλά και στον ΠΑΣ Γιάννινα, στον πάγκο του οποίου ως πρώτος προπονητής έκατσε κάποια διαστήματα την τριετία 1994-97.
Σχόλια
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα για το συγκεκριμένο άρθρο