Πατήστε Enter για να δείτε τα αποτελέσματα ή Esc για ακύρωση

Κοντογεωργάκης Εδουάρδος

Όνομα: ΕΔΟΥΑΡΔΟΣ

Επίθετο: ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

Θέση: ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ

Ημερ. Γέννησης: 20/12/1949

Αναμφίβολα είναι ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του ΠΑΣ, μέλος την ομάδας των Ελληνοποιημένων Αργεντινών που ήρθαν στην πόλη μας, εντάχθηκαν στον ΠΑΣ Γιάννινα στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και απογείωσαν το ποδόσφαιρο της περιοχής μας. Ο Εδουάρδος Κοντογεωργάκης ή Eduardo Ricagni γεννήθηκε στην Αργεντινή και ο πατέρας του Eduardo Ricagni και αυτός, ήταν ένας σπουδαίος Αργεντινός ποδοσφαιριστής (διαβάστε εδώ ένα παλιότερο αφιέρωμα μας).  Αν και Αργεντινός ο πατέρας του Εδουάρδου Κοντογεωργάκη έγινε διεθνής με την Εθνική ομάδα των αντρών της Ιταλίας, σε μια χώρα όπου είχε πολύχρονη και σημαντική παρουσία σε ιστορικές ομάδες της  (Juventus, A.C. Milan, AC Torino, Catania). Ο ίδιος ο Κοντογεωργάκης έζησε και αυτός για κάποια χρόνια στην γειτονική μας χώρα, ακολουθώντας τον πατέρα του.  

 Τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα ο Εδουάρδος Κοντογεωργάκης τα έκανε αγωνιζόμενος σε ομάδες της Αργεντινής. Όμως τον Φεβρουάριο του 1972 πήρε τη μεγάλη απόφαση. Αποδεχόμενος την πρόσκληση του τότε προπονητή του ΠΑΣ Γιάννινα και συμπατριώτη του Γκόμεζ Ντε Φαρία ήρθε στην Ελλάδα για να αγωνιστεί με τα χρώματα του ΠΑΣ.

Στην χώρα μας παρουσιάστηκε ως Κοντογεωργάκης, χρησιμοποιώντας το επίθετο του παππού του (από την μητέρα του) που ήταν Έλληνας με καταγωγή την Χίο. Στην Ελλάδα ήρθε την Κυριακή 13  Φεβρουαρίου 1972 και έγινε ο 3ος μετά τους Γκλασμάνη και Παστερνάκη Αργεντινός που εντάχθηκε στον ΠΑΣ. Την ημέρα εκείνη γνώρισε και την ομάδα μας, η οποία λίγες ώρες πριν την άφιξη του αγωνιζόταν στην Αθήνα. Εκεί αντιμετώπισε την ομάδα του Ορφέα Αιγάλεω την οποία και νίκησε με 1-0, χάρη στο γκολ που πέτυχε ο Τάκης Γραμμενιάτης.

Το ντεμπούτο του στην ομάδα μας το έκανε 14 μέρες αργότερα, την 21η αγωνιστική στον εκτός έδρας αγώνα του ΠΑΣ στην Σαλαμίνα με αντίπαλο τον Αίαντα (ήττα με 2-1). Χρειάσθηκαν να περάσουν ακόμη 14 ημέρες για να πετύχει το πρώτο του γκολ με τα χρώματα των Ιωαννίνων και αυτό έγινε στο τέλος της αναμετρήσεως Κορίνθου – ΠΑΣ Γιάννινα. Σε εκείνο το ματς και στο 89΄κέρδισε ο ίδιος την εσχάτη των ποινών από αντίπαλο του. Ο Κοντογεωργάκης με διαδοχικές τρίπλες άδειασε την άμυνα των γηπεδούχων και έτσι ανάγκασε τον Κορίνθιο αμυντικό Μακρή να τον ανατρέψει. Το πέναλτι δόθηκε και ο ίδιος το εκτέλεσε εύστοχα, πετυχαίνοντας με αυτόν τον τρόπο, το πρώτο γκολ του με τα «κυανόλευκα» και χαρίζοντας τον βαθμό της ισοπαλίας στην ομάδα μας. Την πρώτη του αυτή χρονιά στον ΠΑΣ πέτυχε συνολικά στο πρωταθλήματα 7 γκολ. Αναδείχθηκε δεύτερος σκόρερ των «κυανόλευκων» εκείνη την περίοδο (τι και αν ήρθε όταν είχαν συμπληρωθεί σχεδόν τα 2/3 της σεζόν) πίσω από τον Τάκη Γραμμενιάτη (8 γκολ).

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Κοντογεωργάκης, ο αγαπημένος πλέον «Λόκο» («τρελός», εξαιτίας του τρόπου παιγνιδιού του) των φιλάθλων μας, μεγαλούργησε. Στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου 1973-74 ο ΠΑΣ έχοντας τον Κοντογεωργάκη ως ένα από τους βασικούς του πρωταγωνιστές ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική. Μάλιστα προπονητής μας εκείνο το διάστημα ήταν ο Eduardo Ricagni, ο πατέρας του «Λόκο».

Η ομάδα μας έχει βρει τον δρόμο της και τίποτε δεν θα είναι πλέον το ίδιο. Ο Εδουάρδο Κοντογεωργάκης (που είναι και ο πρώτος παίκτης του ΠΑΣ που σκόραρε στην Α’ Εθνική) με άξιους συμπαραστάτες του τους Μοντέζ, Γκλασμάνη, Αλβαρέζ και Λίσα αλλά και μια πλειάδα αξιόλογων Ελλήνων κυρίως παικτών στο πλευρό τους, δημιούργησαν τον θρυλικό «Άγιαξ της Ηπείρου». Μια ομάδα φόβητρο όλων, ικανή να συντρίψει κάθε αντίπαλο της. Με ποδοσφαιριστές που ταλαιπωρούσαν όλες τις άμυνες και με αντίπαλους ποδοσφαιριστές που γνώριζαν πως όταν θα αντιμετωπίσουν τους παίκτες μας θα «δεινοπαθήσουν». Και ο Κοντογεωργάκης ήταν ο κυρίως υπεύθυνος γι’ αυτό.

Από τον αγώνα ΠΑΣ Γιάννινα – Ολυμπιακού την περίοδο 1980-81

 Για μια δεκαετία περίπου έγραψαν σελίδες δόξας στα γήπεδα της Ελλάδος, χαρίζοντας στην πόλη μας στιγμές ανείπωτου μεγαλείου. Στην αγωνιστικής τους παρουσία η ομάδα μας οφείλει γενεές φιλάθλων… 

Ο Παναθηναϊκός αλλά και άλλες ομάδες προσπάθησαν να πάρουν τον Κοντογεωργάκη στην ομάδα τους, αλλά ευτυχώς δεν μπόρεσαν ποτέ να το κατορθώσουν. Ο «Λόκο» έμεινε για σχεδόν έντεκα σεζόν στον ΠΑΣ και στο διάστημα αυτό είδε τον προπονητή της Εθνικής Ανδρών Αλκέτα Παναγούλια να τον καλεί να συμμετάσχει σε φιλικούς αγώνες της στην Αυστραλία (Ιούλιος 1978). Εκεί ο Κοντογεωργάκης έπαιξε βασικός και στα τρία παιγνίδια που έδωσε η Εθνική μας με αντίπαλο τα «Καγκουρό».

Το 1983 ο «Λόκο» φεύγει από τον ΠΑΣ και επόμενος σταθμός της καριέρας του είναι η Κέρκυρα, στην ομάδα της οποίας έπαιξε ως τα τέλη του 1984. Τότε επέστρεψε στον ΠΑΣ που εκείνη την εποχή ήταν μια διαφορετική ομάδα από αυτή που νωρίτερα είχε αφήσει. Η ισχυρή ομάδα δεν υπήρχε. Ο ΠΑΣ πάσχιζε πλέον στα γήπεδα της Β’  Εθνικής να πάρει το εισιτήριο της ανόδου και να βρει κάτι από την χαμένη του πια αίγλη. Και ο Κοντογεωργάκης δε δίστασε στιγμή. Όπως γράφουν τα δημοσιεύματα της εποχής ο «Λόκο», για να πάρει την «ελευθέρας», χάρισε χρήματα που του όφειλε η ομάδα της Κέρκυρας. Ήθελε να γυρίσει στην ομάδα της καρδιάς του. Και τα κατάφερε…

Ο Κοντογεωργάκης επέστεψε στον ΠΑΣ τον Δεκέμβρη του 1984. Η είδηση αυτή χαροποίησε όλους μας και ο ίδιος δήλωνε αμέσως μετά την επάνοδο του, στην ιστορική εφημερίδα ΠΑΣΠΟΡ (Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 1984): «Με συγκίνησε η αγάπη του κόσμου…. Όσο καιρό έμεινα μακριά από τον ΠΑΣ δεν μπορούσα να ησυχάσω. Ένιωθα τις δυνάμεις μου ακμαίες και ήθελα πολλές φορές να βοηθήσω την ομάδα στις τόσες δυσκολίες που πέρασε. Γι’ αυτό ξαναγύρισα. Γιατί η ψυχή μου είναι δεμένη με τον ΠΑΣ και το κάλεσμα του με υποχρέωσε να βρεθώ κοντά του. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρω. Με τους περισσότερους παίκτες ήμουν συμπαίκτης και δεν έχω κανένα πρόβλημα. Σε 10 μέρες πιστεύω ότι θα είμαι πανέτοιμος για να ξαναφορέσω την δοξασμένη «κυανόλευκη» φανέλα». Και λίγο πιο κάτω μιλάει για τιςπρώτες του στιγμές μετά την επάνοδο του στην ομάδα μας: «Ένιωσα την μεγαλύτερη χαρά της ζωής μου όταν μπήκα στα αποδυτήρια του ΠΑΣ και βρέθηκα ανάμεσα στους γνωστούς για μένα συμπαίκτες μου. Την στιγμή εκείνη νόμιζα πως δεν είχα φύγει ποτέ από την ομάδα. Τα χρόνια που πέρασα με πίκρα, μακριά, ξεχάστηκαν. Είμαι πολύ ευτυχισμένος».

Το νέο ντεμπούτο του ο «Λόκο» το έκανε και πάλι σε παιγνίδι εκτός έδρας. Έγινε στον αγώνα της 16ης αγωνιστικής  στην Αριδαία (23-12-1984) με αντίπαλο τον τοπικό Αλμωπό. Ήταν το 57΄όταν ο προπονητής του Χρήστος Αρχοντίδης τον πέρασε αλλαγή στην θέση του Ηλία Χατζηελευθερίου. Δυστυχώς η είσοδος του στον αγώνα δεν άλλαξε την άσχημη εικόνα του ΠΑΣ, που έχανε από το 48΄με 1-0. Όμως και την επόμενη αγωνιστική, στο γήπεδο μας με αντίπαλο τα Τρίκαλα, η κατάσταση ήταν περίπου η ίδια. Αδύναμος ΠΑΣ, έχοντας και πάλι τον Κοντογεωργάκη στον πάγκο έχανε με 1-0. Ο Χρήστος Αρχοντίδης επιστρατεύει στο δεύτερο ημίχρονο τον Κοντογεωργάκη κάνοντας την ίδια αλλαγή (και πάλι έξω ο Ηλίας Χατζηελευθερίου) και στο ίδιο περίπου λεπτό. Μόνο που τα πράγματα αυτή τη φορά άλλαξαν…

Ο «Λόκο» λίγα λεπτά πριν την λήξη του παιγνιδιού, ενός αγώνα που έμοιαζε χαμένος, καταφέρνει να ισοφαρίσει με έμμεσο φάουλ (μετά από πάσα του Νίκου Λάππα) δίνοντας τον βαθμό της ισοπαλίας στην  ομάδα μας. Μια μεγάλη πολύτιμη ανάσα για τον ΠΑΣ αλλά και για τον προπονητή του.

Το τελευταίο του γκολ με τα χρώματα του ΠΑΣ το πέτυχε στον εντός έδρας αγώνα με τον Αχαρναϊκό (20η αγωνιστική, πρώτο παιγνίδι του 2ου γύρου). Στο 34΄του παιγνιδιού εκείνου ο «Λόκο» ξέφυγε από τους κεντρικούς αμυντικούς των φιλοξενουμένων και με πλασέ έκανε το 2-0, σκορ που ήταν και το τελικό του παιγνιδιού εκείνου. Αυτή ήταν και η τελευταία χρονιά του Εδουάρδου Κοντογεωργάκη ως ποδοσφαιριστή και στους μήνες αυτούς της επανόδου του χρησιμοποιήθηκε σε 7 παιγνίδια από τον προπονητή του, σκοράροντας 2 φορές.

Συνολικά στα χρόνια που φόρεσε την φανέλα του ΠΑΣ ο «Λόκο» πέτυχε 92 γκολ . Από αυτά τα 34 ήταν σε παιγνίδια Β΄ Εθνικής και τα 58 σε αγώνες της Α΄ Εθνικής. Είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδος μας, τόσο στο σύνολο όσο και στην λίστα αυτών που έχουν σκοράρει τα περισσότερα γκολ στην Α’ Εθνική.

Πιο αναλυτικά τα τέρματα που πέτυχε ο «Λόκο» ανά χρονιά είναι:

1971-72 Β΄ Εθνική 7 γκολ

1972-73 Β΄ Εθνική 15 γκολ

1973-74 Β΄ Εθνική 10 γκολ

1974-75 Α’ Εθνική 5 γκολ

1975-76 Α’ Εθνική 5 γκολ

1976-77 Α’ Εθνική 11 γκολ (1ος σκόρερ της ομάδος μας εκείνη τη χρονιά)

1977-78 Α’ Εθνική 10 γκολ

1978-79 Α’ Εθνική 8 γκολ (1ος σκόρερ της ομάδος μας εκείνη τη χρονιά)

1979-80 Α’ Εθνική 8 γκολ

1980-81 Α’ Εθνική 5 γκολ

1981-82 Α’ Εθνική 5 γκολ

1982-83 Α’ Εθνική 1 γκολ

1984-85 Β΄ Εθνική 2 γκολ

Είναι επίσης και πρώτος στις συμμετοχές, έχοντας συνολικά 317 παρουσίες σε αγώνες πρωταθλήματος με την φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα. Μάλιστα τη δεύτερη χρονιά του στον ΠΑΣ (1972-73) έπαιξε (όπως και ο Λίσα) σε όλους τους αγώνες πρωταθλήματος εκείνης της περιόδου, που δεν ήταν και λίγοι…38 παιγνίδια!!!!!!

Τα σπουδαία του αθλητικά επιτεύγματα, το ήθος του και ο χαρακτήρας του έκαναν τους φιλάθλους μας να αγαπήσουν τον Εδουάρδο Κοντογεωργάκη. Γι’ αυτόν γράφτηκαν από τον κόσμο μέχρι και ποιήματα, όπως αυτό που βρήκαμε σε παλιό τεύχος της εφημερίδας «ΠΑΣΠΟΡ», και γράφτηκε με αφορμή την επάνοδο του το 1984:

«Ακμαίος πάντα, συμπαθής

και… γοργοποδαράκης

ξανάρθε στην ομάδα μας

ο Κοντογεωργάκης

που με την τέχνη του στα σουτ,

της τρίπλας μαεστρία

με γκολ του έγραψε πολλά

στον «ΠΑΣ» μας ιστορία.

Οι φίλαθλοι, είμαι βέβαιος,

το στάδιο θα γεμίσουνε

και με συμπάθεια όλοι τους,

 θα τον χειροκροτήσουμε».

Ο κόσμος τον Ιωαννίνων πραγματικά λάτρεψε τον «Λόκο». Και είμαστε τυχεροί που μετά το τέλος της καριέρας του, τόσο αυτός όσο και ο Αλφρέδος Γκλασμάνης επέλεξαν  να μείνουν στα Γιάννινα. Η πόλη χρειάζεται τους μύθους της….

Θα ήταν παράλογο να πιστέψει κάποιος ότι ο Εδουάρδος Κοντογεωργάκης σταματώντας να αγωνίζεται ως παίκτης θα μπορούσε να λείψει και από τον χώρο του ποδοσφαίρου. Ασχολείται ως σήμερα με την προπονητική. Όλα αυτά τα χρόνια μεταφέρει τις γνώσεις και το μεράκι του σε νεαρούς κυρίως ποδοσφαιριστές, που σωστά πράττοντας κοιτάνε να εξελίξουν το ταλέντο τους υπό τις οδηγίες του καλύτερου δάσκαλου. Και στον ΠΑΣ Γιάννινα όποτε του ζητήθηκε ή βρήκε την ευκαιρία, βοήθησε την ομάδα υπηρετώντας την από διάφορα πόστα. Έφτασε μάλιστα την περίοδο 1991-92 να καθίσει στον πάγκο της ομάδος μας, ως συνεργάτης (τεχνικός σύμβουλος) του Γιώργου Σιόντη (προπονητή τότε). Σίγουρα η ομάδα μας δεν αξιοποίησε στον βαθμό που θα έπρεπε τον Εδουάρδο Κοντογεωργάκη (όπως και αρκετούς άλλους) αλλά δυστυχώς αυτό είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Σχόλια

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα για το συγκεκριμένο άρθρο