Πατήστε Enter για να δείτε τα αποτελέσματα ή Esc για ακύρωση

ΠΑΣ Γιάννινα-Παναιτωλικός 4-1 (1973-74)

Στις 10-10-1973 ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ υποδέχτηκε και αντιμετώπισε τον Παναιτωλικό και τον νίκησε με 4-1, σκορ το οποίο είναι και το μεγαλύτερο που κερδίσαμε ποτέ την ομάδα του Αγρινίου. Ο αγώνας εκείνος ήταν για την δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος της Β΄ εθνικής.
Το ρεπορτάζ είναι από την εφημερίδα «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ» και το επιμελήθηκαν οι κ.κ. Κ. ΚΡΑΒΑΡΗΣ και Γ. ΚΥΡΟΥΣΗΣ.

 

Παρουσία 10.000 περίπου θεατών ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ δίδοντας τον δεύτερο αγώνα του πρωταθλήματος, συνέτρεψε το « γείτονα» Παναιτωλικό με το ευρύ σκορ των 4-1 τερμάτων.
Η τοπική ομάδα παίζοντας κατά διαστήματα αρκετά καλό ποδόσφαιρο, επιβληθεί με σχετική άνεση του Παναιτωλικού, ο οποίος δεν παρουσίασε τίποτα το αξιόλογο.
Προ του διαιτητού κ. Δαμούκη οι αντίπαλοι παρετάχθησαν με τις εξής συνθέσεις:
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Λίσας, Χατζηκαπετανάκη, Γραμμενιάτη, Ντουνιάς, Σιόντης, Μάντος, Κοντογεωργάκης, Βογιατζής, Αλβαρέζ, Νικολαϊδης, Γκλασμάνης.
Πανιατωλικός: Κοντοπάνος, Κουμουνδούρος, Ντέμος, Γλυκοκάλαμος, Καλαμίδας, Καβαγιάς, Μπαλτούμας, Δενδρινός, Ευθημίου, Παππάς, Λαγγίδης.

Α΄ ΗΜΙΧΡΟΝΟΝ
Με την έναρξη του αγώνος ο ΠΑΣ ρίχθηκε με πείσμα εις την μάχη δια την όσο το δυνατόν ταχύτερων επίτευξη τέρματος.
Εις το 4΄ μονοκόμματο σουτ του ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΑΚΗ από το ύψος της μικρής περιοχής «φεύγει» μόλις άουτ.
Εις το 7΄ σε δυνατό σουτ του ΓΚΛΑΣΜΑΝΗ ο Κοντοπάνος μπλοκάρει τη σφαίρα.
Ενώ τα λεπτά κυλούσαν ο Παναιτωλικός έδιδε την εντύπωση ομάδος η οποία αργά ή γρήγορα θα υπέκυπτε εις την ασφυκτική υπέροχη του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ. Μια άλλη ευκαιρία των γηπεδούχων χάθηκε στο 15΄ όταν ο ΓΚΛΑΣΜΑΝΗΣ ευρισκόμενος σε καλή θέση αριστερά, σουτάρει με δύναμη για να διώξει τη σφαίρα ο Κοντοπάνος σε κόρνερ που παρήλθων ανεκμετάλλευτος.
Στο 20΄ ένα χλιαρό και ακίνδυνο σουτ του Ευθημίου μπλοκάρει άνετα ο ΛΙΣΑ.
Και ήρθε το 29΄ δια να ανοίξει ο ΠΑΣ το σκορ και να χαρίσει την ανακούφιση εις τους πολυπληθείς οπαδούς του.
Συγκεκριμένα ο διαιτητής καταλόγισε φάουλ υπέρ του ΠΑΣ εις το ύψος της μεγάλης περιοχής. Το κτύπησε υπέροχα ο ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ στέλνοντας με δυνατό ευθύβολο σουτ τη σφαίρα εις τα δίκτυα του ανήμπορου να αντιδράσει Κοντοπάνου.


Μετά την επίτευξη του τέρματος αυτομάτως οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ μείωσαν τις προσπάθειες τους, με αποτέλεσμα να πέσει και η στάθμη του παιγνιδιού.
Οι παίκτες του Παναιτωλικού αντί να εκμεταλλευθούν την κάμψη αυτή του ΠΑΣ επεδόθησαν και αυτοί σε φλύαρο ποδόσφαιρο, χωρίς να επιδιώξουν την ισοφάριση.
Παρ΄ όλα αυτά εις το 43΄ ο ΠΑΣ παρ΄ ολίγον να διπλασίαζε το σκορ, όταν αλλεπάλληλα σουτ των ΓΚΛΑΣΜΑΝΗ και ΜΑΝΤΟΥ από το ύψος της μικρής περιοχής, απέκρουσαν οι αμυντικοί του Αγρινίου.
Η λήξης του Α΄ μέρους βρήκε τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ να προηγείται με 1-0, χωρίς όμως να έχει ικανοποίηση πλήρως τους οπαδούς του.
Β΄ ΗΜΙΧΡΟΝΟΝ
Με την έναρξη του β΄ ημιχρόνου το σκηνικό που παρουσιαστή το τελευταίο εικοσάλεπτο του α΄ ημιχρόνου δεν άλλαξε.
Το παιγνίδι συνέχισε να εξελίσσετε το ίδιο νωθρά, χωρίς κανείς από τους δυο αντιπάλους να επιδιώκει την αλλαγή του. Στο 46΄ ο ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ πραγματοποιεί ένα τρομερό σουτ το οποίο εξουδετερώνει υπέροχα ο Κοντοπάνος, ενώ στο 48΄ ο ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ από αριστερά πραγματοποιεί σέντρα ακριβείας στον ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΑΚΗ, δυνατό σουτ του οποίου φεύγει μόλις άουτ. Και φθάνουμε στο 51΄ για να επιτυχή όλως αιφνιδίως ο Παναιτωλικός την ισοφάριση ως εξής:
Ο διαιτητής καταλογίζει φάουλ εις βάρος του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ένα μέτρο έξω από τη μεγάλη περιοχή και αριστερά. Το χτυπά ο Παππάς στέλνοντας τη σφαίρα στον Δενδρινό ο οποίος εκμεταλλευόμενος την άστοχη έξοδο του ΛΙΣΑ και την πρωτοφανή αδράνεια των υπολοίπων αμυντικών, με ευθύβολο σουτ στέλνει τη σφαίρα στα δίκτυα του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ.
Το «γκολ – ψυχρολουσία» δια τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ τους έκανε να αφυπνισθούν και να αρχίσουν ένα ανελέητο κυνηγητό της σφαίρας που τους επέφερε την επίτευξη του δεύτερου τέρματος στο 55΄ με τον ΑΛΒΑΡΕΖ, ο οποίος δέχθηκε πάσα από τον ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ και με ευθύβολο σουτ την σφαίρα στα δίκτυα του Αγρινίου γράφοντας το 2-1.
Μετά την επίτευξη και του δευτέρου τέρματος οι του ΠΑΣ με περισσότερο πείσμα άρχισαν να σφίγγουν τον κλοιό πέριξ της εστίας του Αγρινίου. Έτσι στο 60΄ ο ΓΡΑΜΜΕΝΙΑΤΗΣ μονός προ του Κοντοπάνου αργεί να σουτάρει με αποτέλεσμα οι αμυντικοί του Αγρινίου να διώξουν την σφαίρα σε κόρνερ, ενώ στο 62΄ ο ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΑΚΗΣ μόνος και πάλι με τον τερματοφύλακα του Αγρινίου σουτάρει μόλις άουτ. Και φθάνουμε στο 65΄ όποτε ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ επιτυγχάνει το τρίτο του τέρμα με τον ΓΚΛΑΣΜΑΝΗ ο οποίος προηγουμένως δέχθηκε ωραία πάσα του
ΑΛΒΑΡΕΖ και με δυνατό σουτ από κοντά γράφει το 3-1 εν μέσω εκδηλώσεων των οπαδών και ποδοσφαιριστών της ομάδας του. Μετά το 3-1 οι παίκτες του Αγρινίου έβλεπαν πλέον ότι γι΄ αυτούς το ματς είχε κριθεί. Έτσι άρχισαν να παίζουν κάπως νευρικά, αδιαφορούντες δια την περαιτέρω εξέλιξη του αγώνος.
Αντιθέτως ο ΠΑΣ συνέχισε να σφυροκοπεί την εστία του Κοντοπάνου και στο 68΄ παρ΄ ολίγον να αυξηθεί το σκορ, όταν κατόπιν χτυπήματος κόρνερ του ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ από δεξιά, ο Κοντοπάνος εις την προσπάθεια του να μπλοκάρει την σφαίρα την στέλνει στο κάθετο δοκάρι της εστίας του δια να την διώξουν οι αμυντικοί της ομάδας του, αποσοβούντες τον κίνδυνο. Και ήρθε το 87΄ δια να γραφή το τελικό 4-1 υπέρ του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ως εξής:
Ο ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΑΚΗΣ πραγματοποιεί μπάσιμο από το κέντρο και στην κατάλληλη στιγμή σεντράρει εις τον ευρισκόμενο δεξιά ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ, δυνατό μονοκόμματο σουτ του οποίου καταλήγει εις τα δίκτυα του Κοντοπάνου.
Η λήξης του αγώνος βρήκε τον ΠΑΣ νικητή και τους φιλάθλους του πανηγυρίζοντας δια τη δεύτερη μεγάλη τους νίκη επί υπολογίσιμου αντιπάλου ως είναι ο Παναιτωλικός.

 

Για το παιγνίδι της ομάδας μας με τον Παναιτωλικό έγραψε ένα σχόλιο και η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ στις 11-10-1973, στην στήλη της «ψίθυροι».

« Το χθεσινό παιγνίδι (Παναιτωλικός) του δημοφιλούς ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ, συνοδεύτηκε από μια πρωτοφανή κοσμοσυρροή. Χιλιάδες φίλαθλοι κατέκλυσαν μέχρι και την τελευταία γωνιά του Εθνικού σταδίου ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.
Πολλοί φίλαθλοι δεν στάθηκαν τυχεροί για να αποκτήσουν το μαγικό χαρτάκι και έμειναν εκτός νυμφώνος.
Εικόνα νεκρής πόλης παρουσίαζαν χθες τα ΙΩΑΝΝΙΝΑ πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνος. Όλη η ζωή της πόλεως είχε μεταφερθεί στο γήπεδο.
Οι άτυχοι έμειναν στο σπίτι τους και περίμεναν υπομονητικά το μήνυμα της νίκης.
Η είσοδος του ΠΑΣ στον αγωνιστικό χώρο, έκανε το γήπεδο να σεισθεί εκ θεμελίων.
Το σφύριγμα της λήξης έγινε η αρχή έξαλλων πανηγυρισμών. Χιλιάδες φίλαθλοι ξεχύθηκαν στους δρόμους και πανηγύρισαν την νίκη. Η κυκλοφορία σε πολλά σημεία της πόλης διεκόπη και τα οχήματα εκινούτο με δυσκολία.
Ύστερα από αρκετή ώρα απεκαταστάθη η τάξης».

Σχόλια

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα για το συγκεκριμένο άρθρο