Πατήστε Enter για να δείτε τα αποτελέσματα ή Esc για ακύρωση

Ιστορία

Ο Πανηπειρωτικός Αθλητικός Σύλλογος (Π.Α.Σ.) Γιάννινα, προήλθε το 1966, από την συνένωση των  κυριοτέρων αθλητικών συλλογών της πόλης μας, του Ατρόμητου και του Ολυμπιακού  Ιωαννίνων αρχικά και έπειτα του Αβέρωφ. Για χρώματα της ομάδας επιλέχθηκαν το κυανό και το λευκό και σαν έμβλημα του συλλόγου, επιλέχθηκε ο ταύρος, αρχαίο έμβλημα της Ηπείρου, όπως απεικονίζεται σε νόμισμα από την εποχή του Κοινού των Ηπειρωτών. Το 1979 δημιουργήθηκε η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα.
Το  πρώτο παιχνίδι του, το έδωσε εναντίον του Ολυμπιακού Πειραιώς. Την περίοδο 1966-67 η ομάδα συμμετέχει στο πρωτάθλημα Αβέρωφ. Το 1971 είναι η χρόνια σταθμός στην ιστορία του ΠΑΣ. Εκείνη την περίοδο έρχονται από την Αργεντινή οι περίφημοι έξι παίκτες που σε λίγο καιρό θα έκαναν όλη την φίλαθλη Ελλάδα να τρίβει τα μάτια της. Οι παίκτες αυτοί ήταν: Εδουάρδος Κοντογιωργάκης (Ριγκάνι), Αλφρέδος Γκλασμάνης (Γκλάσμαν), Χοσέ Παστερνάκης (Πάστερνακ), Εδουάρδος Λίσα, Χουάν Μοντέζ και Όσκαρ Αλβαρέζ. Οι συγκεκριμένοι παίκτες υπηρετήσαν στον Ελληνικό Στράτο όπως όλοι οι άλλοι Έλληνες πολίτες. Αρχικός προπονητής εκείνης της τρομερής  ομάδας ήταν ο Αργεντινός Ντε Φαρία.

argentinoi.jpg

Το 1973-74 κατακτά το πρωτάθλημα στον πρώτο από τους τρεις ομίλους  της Β’ Εθνικής και προβιβάζεται στην Α’ Εθνική κατηγορία για πρώτη φορά. Η ομάδα παίζει θεαματικό και σύγχρονο ποδόσφαιρο και συναρπάζει τα πλήθη ανά την Ελλάδα. Παντού τα στάδια γεμίζουν όταν παίζει ο ΠΑΣ Γιάννινα, από Ηπειρώτες και μη που θέλουν να θαυμάσουν την ομάδα που κερδίζει επάξια το προσωνύμιο «ΑΓΙΑΞ της Ηπείρου». Το 1975-76 ο ΠΑΣ τερματίζει στην 5η θέση της Α’ Εθνικής πάνω από τον Άρη και τον Ηρακλή. To 1977-78 επαναλαμβάνει την καταπληκτική πορεία και τερματίζει και πάλι πέμπτος. Το 1978 – 79 συμμετέχει στο Βαλκανικό Κύπελλο. Στα πλαίσια των ομιλών αυτής της διοργάνωσης, αντιμετωπίζει την Rijeka από την Πρώην Γιουγκοσλαβία και  ηττάται δύο φορές εντός και εκτός με σκορ 1-3 και 2-1 αντίστοιχα. Τέλος αντιμετωπίζει την Partisani Tirana από την Αλβανία την οποία κερδίζει εντός με 3-0 αλλά ηττάται με 2-0 εκτός.

partizanipas.jpg

 Για την ιστορία, η Rιjeκα έφτασε στον τελικό όπου έχασε από την ρουμανική Sportul Studentesc. To 1979-80 ο ΠΑΣ Γιάννινα παίζει για ακόμη μια φορά εκπληκτικό ποδόσφαιρο και καταλαμβάνει την 6η θέση στην Α’ Εθνική και ανακηρύσσεται επίσημα ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ. Το 1979 ο ΠΑΣ φέρνει από την Πολωνία τον Γιάτσεκ Γκμοχ ως προπονητή. Το 1984 μετά από διεργασίες, που κανείς αγνός οπαδός του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ δεν μπορεί να ξεχάσει, η ομάδα υποβιβάζεται για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Β’ Εθνική μετά από παιχνίδι μπαράζ στην Λάρισα εναντίον του Πανιώνιου. Ο ΠΑΣ καταφέρνει να ανέβει ξανά στην  Α’ Εθνική το 1986 και το 1990 αλλά αυτή η πορεία δεν έχει διάρκεια και σταθερή βάση και έτσι η ομάδα επιστρέφει στην Β’ Εθνική. Τα προβλήματα συνεχίζονται ή μάλλον αυξάνονται με την συνεχόμενη κακοδιαχείριση της ΠΑΕ, με αποτέλεσμα η ομάδα να  καταχρεωθεί και τελικά να υποβιβαστεί στην Γ’ Εθνική το 1997. Τον Ιούνιο του 2000 ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ κάνει την μεγάλη επιστροφή στην Α’ Εθνική μετά από 10 χρόνια απουσίας. Αυτό επιτεύχθηκε μετά από ένα καταπληκτικό παιχνίδι στην Ν. Φιλαδέλφεια εναντίον της ομάδας του Αιγάλεω. Ο Κορμαρής  έκανε το 1-1 στο ενενηκοστό τρίτο λεπτό της αναμέτρησης και έστειλε τους 8.000 οπαδούς του ΠΑΣ που είχαν κατακλύσει το στάδιο, στα ουράνια.. Η ομάδα την χρονιά αυτή έπαιξε καταπληκτικό ποδόσφαιρο, αγαπήθηκε από όλη τη φίλαθλη Ελλάδα, δυστυχώς όμως η κατηγορία χάθηκε αφού στους αγώνες  μπαράζ στη Ρόδο, η ομάδα μας δε κατάφερε να κερδίσει τον Ο.Φ.Η. και την παράγκα που τον στήριζε…

Οι αγώνες αυτοί σημαδεύτηκαν από τα επεισόδια που έγιναν στη πόλη της Ρόδου και είχαν σαν αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό φιλάθλων της ομάδος μας.

Τη σεζόν 2001-02 η ομάδα τερμάτισε πρώτη στη Β’ εθνική και επέστρεψε στη κατηγορία που ανήκει.

Το 2002-03 ήταν η τελευταία, ως τώρα χρονιά στη Α’ εθνική και η ομάδα μας αναγκάστηκε άδικα να υποβιβαστεί λόγω χρεών, ενώ αγωνιστικά είχε κερδίσει την παραμονή. Με μια απόφαση-παρωδία σώθηκε ο Ιωνικός ενώ είχε λιγότερους βαθμούς από την ομάδα μας. Η απόφαση αυτή οδήγησε τον φίλαθλο και μη κόσμο των Ιωαννίνων σε γενικό ξεσηκωμό και καταλήψεις δρόμων.

kinitop.jpg 

Από το σημείο αυτό και μετά η ομάδα μας εισήλθε σε μια περίοδο κρίσης που την οδήγησε στην Γ’ εθνική και παραλίγο στην διάλυση της.

Με πρωτεργάτη τον Σύνδεσμο μας τα σχέδια ολίγων πονηρών έμειναν στα χαρτιά, η διάλυση αποφευχθεί και από το καλοκαίρι του 2004, όταν ο κ. Κούγιας ανέλαβε τα ηνία, ο ιστορικός ΑΓΙΑΞ της Ηπείρου ατενίζει το μέλλον με περίσσεια αισιοδοξία.

Στο πλαίσιο αυτό, το καλοκαίρι του 2005 ο βραχνάς των χρεών, επίσημα έλαβε τέλος και ο σχεδιασμός για μια νέα ισχυρή ομάδα συνεχίζεται.

 

 

Σχόλια

Σχολιάστε